Luettelo Etelä-Korean kaupungeista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Korean kaupungit kaupunkityypin mukaan:
  Erityisasemassa oleva kaupunki
  Erityisasemassa oleva autonominen kaupunki
  Suurkaupunki
  Erityiskaupunki
  Hallinnollinen kaupunki
  Kaupunki

Tämä on luettelo Etelä-Koreassa sijaitsevista kaupungeista.

Etelä-Koreassa oli vuonna 2016 yhteensä 85 kaupunkia (si). Niistä kahdeksan oli Etelä-Korean aluehallinnon ylimmän tason kaupunkia ja 77 aluehallinnon toisen tason kaupunkia.[1]

Merkittävimmät kaupungit ovat ylimmän (1.) aluehallinnon tason yksikköjä; näitä kaupunkeja oli yhteensä kahdeksan (vuonna 2016): yksi erityisasemassa oleva kaupunki (특별시; 特別市; teukbyeolsi), yksi autonominen suurkaupunki (특별 자치시; 特別自治市; teukbyeol-jachisi) ja kuusi suurkaupunkia (metropolia; 광역시; 廣域市; gwangyeoksi). Ylimmän tason kaupungit ovat: Soul; Sejong; Busan, Daegu, Incheon, Gwangju, Daejeon, Ulsan.[2][1]

Aluehallinnon toisen tason kaupunkeja on Etelä-Koreassa kolmea eri tyyppiä. Vuonna 2014 tavanomaisia kaupunkeja (si) oli 60, erityistyyppisiä kaupunkeja (si (teukjeongsi)) on 15 ja lisäksi on kaksi muuta hallinnollisesti kaupungeiksi luettavaa rakennetta (si (haengjeongsi)).[1] Aluehallinnon toisen tason yksiköistä kaupungeiksi ei tässä katsota piirikuntia (gun), autonomisia piirejä (gu (jachigu)) eikä muita (epäautonomisia) piirejä (gu (ilbangu)). Myöskään alempien aluehallinnon tason kaupunkimaisia asutuksia ei tässä luettelossa lueta kaupungeiksi.

Luettelo Etelä-Korean kaupungeista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soul, Etelä-Korean pääkaupunki
Kaupunki[1] Väkiluku
(2016)[1]
Maakunta tai
muu aluehallinnon
1. tason yksikkö
[1]
Soul &&&&&&&&09930616.&&&&009 930 616 Soul
Busan &&&&&&&&03498529.&&&&003 498 529 Busan
Daegu &&&&&&&&02484557.&&&&002 484 557 Daegu
Incheon &&&&&&&&02943069.&&&&002 943 069 Incheon
Gwangju &&&&&&&&01469214.&&&&001 469 214 Gwangju
Daejeon &&&&&&&&01514370.&&&&001 514 370 Daejeon
Ulsan &&&&&&&&01172304.&&&&001 172 304 Ulsan
Sejong &&&&&&&&&0243048.&&&&00243 048 Sejong
Suwon &&&&&&&&01194041.&&&&001 194 041 Gyeonggi
Seongnam &&&&&&&&&0974580.&&&&00974 580 Gyeonggi
Uijeongbu &&&&&&&&&0438457.&&&&00438 457 Gyeonggi
Anyang &&&&&&&&&0597414.&&&&00597 414 Gyeonggi
Bucheon &&&&&&&&&0851380.&&&&00851 380 Gyeonggi
Gwangmyeong &&&&&&&&&0339484.&&&&00339 484 Gyeonggi
Pyeongtaek &&&&&&&&&0470832.&&&&00470 832 Gyeonggi
Dongducheon &&&&&&&&&&098277.&&&&0098 277 Gyeonggi
Ansan &&&&&&&&&0689859.&&&&00689 859 Gyeonggi
Goyang &&&&&&&&01039684.&&&&001 039 684 Gyeonggi
Gwacheon &&&&&&&&&&063778.&&&&0063 778 Gyeonggi
Guri &&&&&&&&&0193763.&&&&00193 763 Gyeonggi
Namyangju &&&&&&&&&0662154.&&&&00662 154 Gyeonggi
Osan &&&&&&&&&0208656.&&&&00208 656 Gyeonggi
Siheung &&&&&&&&&0402888.&&&&00402 888 Gyeonggi
Gunpo &&&&&&&&&0284890.&&&&00284 890 Gyeonggi
Uiwang &&&&&&&&&0156763.&&&&00156 763 Gyeonggi
Hanam &&&&&&&&&0211101.&&&&00211 101 Gyeonggi
Yongin &&&&&&&&&0991126.&&&&00991 126 Gyeonggi
Paju &&&&&&&&&0430781.&&&&00430 781 Gyeonggi
Icheon &&&&&&&&&0210359.&&&&00210 359 Gyeonggi
Anseong &&&&&&&&&0182896.&&&&00182 896 Gyeonggi
Gimpo &&&&&&&&&0363443.&&&&00363 443 Gyeonggi
Hwaseong &&&&&&&&&0640890.&&&&00640 890 Gyeonggi
Gwangju &&&&&&&&&0327723.&&&&00327 723 Gyeonggi
Yangju &&&&&&&&&0205513.&&&&00205 513 Gyeonggi
Pocheon &&&&&&&&&0154763.&&&&00154 763 Gyeonggi
Yeoju &&&&&&&&&0111563.&&&&00111 563 Gyeonggi
Chuncheon &&&&&&&&&0280707.&&&&00280 707 Gangwon
Wonju &&&&&&&&&0337979.&&&&00337 979 Gangwon
Gangneung &&&&&&&&&0213846.&&&&00213 846 Gangwon
Donghae &&&&&&&&&&093297.&&&&0093 297 Gangwon
Taebaek &&&&&&&&&&047070.&&&&0047 070 Gangwon
Sokcho &&&&&&&&&&081793.&&&&0081 793 Gangwon
Samcheok &&&&&&&&&&069599.&&&&0069 599 Gangwon
Cheongju &&&&&&&&&0835197.&&&&00835 197 Pohjois-Chungcheong
Chungju &&&&&&&&&0208350.&&&&00208 350 Pohjois-Chungcheong
Jecheon &&&&&&&&&0136517.&&&&00136 517 Pohjois-Chungcheong
Cheonan &&&&&&&&&0617955.&&&&00617 955 Etelä-Chungcheong
Gongju &&&&&&&&&0109931.&&&&00109 931 Etelä-Chungcheong
Boryeong &&&&&&&&&0103873.&&&&00103 873 Etelä-Chungcheong
Asan &&&&&&&&&0302929.&&&&00302 929 Etelä-Chungcheong
Seosan &&&&&&&&&0170788.&&&&00170 788 Etelä-Chungcheong
Nonsan &&&&&&&&&0123213.&&&&00123 213 Etelä-Chungcheong
Gyeryong &&&&&&&&&&042634.&&&&0042 634 Etelä-Chungcheong
Dangjin &&&&&&&&&0166630.&&&&00166 630 Etelä-Chungcheong
Jeonju &&&&&&&&&0651744.&&&&00651 744 Pohjois-Jeolla
Gunsan &&&&&&&&&0277551.&&&&00277 551 Pohjois-Jeolla
Iksan &&&&&&&&&0300479.&&&&00300 479 Pohjois-Jeolla
Jeongeup &&&&&&&&&0115173.&&&&00115 173 Pohjois-Jeolla
Namwon &&&&&&&&&&084188.&&&&0084 188 Pohjois-Jeolla
Gimje &&&&&&&&&&087782.&&&&0087 782 Pohjois-Jeolla
Mokpo &&&&&&&&&0237739.&&&&00237 739 Etelä-Jeolla
Yeosu &&&&&&&&&0288988.&&&&00288 988 Etelä-Jeolla
Suncheon &&&&&&&&&0278548.&&&&00278 548 Etelä-Jeolla
Naju &&&&&&&&&0104376.&&&&00104 376 Etelä-Jeolla
Gwangyang &&&&&&&&&0155580.&&&&00155 580 Etelä-Jeolla
Pohang &&&&&&&&&0516775.&&&&00516 775 Pohjois-Gyeongsang
Gyeongju &&&&&&&&&0259452.&&&&00259 452 Pohjois-Gyeongsang
Gimcheon &&&&&&&&&0142256.&&&&00142 256 Pohjois-Gyeongsang
Andong &&&&&&&&&0168798.&&&&00168 798 Pohjois-Gyeongsang
Gumi &&&&&&&&&0419891.&&&&00419 891 Pohjois-Gyeongsang
Yeongju &&&&&&&&&0109247.&&&&00109 247 Pohjois-Gyeongsang
Yeongcheon &&&&&&&&&0100521.&&&&00100 521 Pohjois-Gyeongsang
Sangju &&&&&&&&&0101799.&&&&00101 799 Pohjois-Gyeongsang
Mungyeong &&&&&&&&&&074702.&&&&0074 702 Pohjois-Gyeongsang
Gyeongsan &&&&&&&&&0258037.&&&&00258 037 Pohjois-Gyeongsang
Changwon &&&&&&&&01063907.&&&&001 063 907 Etelä-Gyeongsang
Jinju &&&&&&&&&0346739.&&&&00346 739 Etelä-Gyeongsang
Tongyeong &&&&&&&&&0138160.&&&&00138 160 Etelä-Gyeongsang
Sacheon &&&&&&&&&0114912.&&&&00114 912 Etelä-Gyeongsang
Gimhae &&&&&&&&&0529422.&&&&00529 422 Etelä-Gyeongsang
Miryang &&&&&&&&&0108354.&&&&00108 354 Etelä-Gyeongsang
Geoje &&&&&&&&&0257183.&&&&00257 183 Etelä-Gyeongsang
Yangsan &&&&&&&&&0317037.&&&&00317 037 Etelä-Gyeongsang
Jeju &&&&&&&&&0470665.&&&&00470 665 Jeju
Seogwipo &&&&&&&&&0170932.&&&&00170 932 Jeju

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Resident Population in Five-Year Age Groups (2011~) (2016 väestö Korean tasavallan 1. ja 2. tason hallintoalueilla) Korean Statistical Information Service, kosis.kr. Viitattu 7.10.2017. (englanniksi)
  2. The World Factbook - Administrative Divisions - Country - Korea, South cia.gov. Viitattu 7.10.2017. (englanniksi)