Ludwig von Köchel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludwig von Köchel

Ludwig Ritter von Köchel (14. tammikuuta 1800 Stein3. kesäkuuta 1877 Wien) oli itävaltalainen musiikkitieteilijä, kirjailija, säveltäjä, kasvitieteilijä ja julkaisija. Hänet tunnetaan parhaiten Wolfgang Amadeus Mozartin teosten luetteloijana.

Köchel opiskeli lakia Wienissä ja toimi 15 vuoden ajan arkkiherttua Karl von Österreich-Teschenin neljän pojan yksityisopettajana. Hänet palkittiin aatelisarvolla ja runsaalla määrärahalla, jonka turvin hän vietti loppuelämänsä yksityisenä tutkijana. Köcheliä arvostettiin elinaikanaan suuresti hänen kasvitieteellisistä tutkimuksistaan. Kasvitieteen lisäksi hän oli kiinnostunut geologiasta ja mineralogiasta ja oli myös suuri musiikin ystävä.

Vuonna 1862 hän julkaisi kronologisesti järjestetyn luettelon Mozartin teoksista. Köchelin luettelo oli mittakaavaltaan ja tasoltaan laajin siihen mennessä julkaistu. Korjattuja laitoksia on julkaistu useita myöhemmin. Mozartin teoksiin viitataan nykyään usein Köchelin numerolla (esim. KV 626 tarkoittaa Mozartin Requiemia).

Köchel järjesti myös Mozartin teokset 24 luokkaan, joita Breitkopf & Härtel käytti julkaistessaan ensimmäisen täydellisen laitoksen Mozartin teoksista vuosina 1877–1905 (hanketta oli rahoittamassa osittain Köchel itse).