Ludvig III (Ranska)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludvig III
Charles de Steuben, n.1837, Louis III. Yksityiskohta.
Charles de Steuben, n.1837, Louis III. Yksityiskohta.
länsifrankkien kuningas
879–882
Edeltäjä Ludvig Änkyttäjä
Seuraaja Kaarloman II
Henkilötiedot
Syntynytn. 863
Kuollut882
Vanhemmat Ludvig Änkyttäjä
Ansgarde de Bourgogne

Ludvig III (863/8655. elokuuta 882) oli Länsi-Frankian (nykyinen Ranska) kuningas vuodesta 879 kuolemaansa vuonna 882 saakka. Hän oli Ludvig Änkyttäjän toinen poika. Ludvig hallitsi käytännössä veljensä Kaarloman II:n kanssa kuolemaansa saakka, jolloin valta siirtyi kokonaisuudessaan hänen veljelleen.

Ludvig syntyi, kun hänen isänsä oli vielä Akvitanian kuningas ja hänen isoisänsä, Kaarle Kaljupää, hallitsi Länsi-Frankiaa. Kun Kaarle Kaljupää kuoli vuonna 877 ja Ludvig Änkyttäjä 879, jotkut aateliset kannattivat Ludvigia ainoaksi kuninkaaksi, mutta toinen osapuoli suosi vanhaa, hyväksihavaittua systeemiä, jossa valtakunta jaettiin siten, että jokainen veli hallitsi maan eri osia. Syyskuussa 879 Ludvig kruunattiin Länsi-Frankian kuninkaaksi.

Hänen valtakaudellaan oli harmia kapinoivista aatelisista ja Länsifrankkien alueiden valtausta yrittävästä Saksien kuningas Ludvig Nuoren joukoista. Ludvig III löi viikingit Ponthieun Saucourtissa elokuussa 881, mikä keskeytti skandinaavien hyökkäykset Ranskaan vähäksi aikaa.[1]

Karolingien hallitsemat maat vuonna 880. Ludvigin osuus on violetilla, hänen veljensä Kaarloman II:in osuus sinisellä. Vihreää hallitsi Ludvig Nuori, punaista Kaarle Paksu ja keltaista Provencen herttua.

Ludvig III kuoli 5. elokuuta vuonna 882, mahdollisesti onnettomuuden uhrina. Koska hänellä ei ollut perillisiä, valta siirtyi kokonaan hänen veljelleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Louis III Encyclopædia Britannica. 1998. Viitattu 3.1.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.