Ludvig Hurskas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ludvig Hurskas

Ludvig Hurskas eli Ludvig I (778840) oli frankkien kuningas ja keisari 814–840. Hänet nimitettiin Akvitanian kuninkaaksi vuonna 781, ja Ludvig oli 34-vuotiaana jo kokenut poliitikko ja sotilasjohtaja kun hänet nostettiin isänsä keisari Kaarle Suuren rinnalle kanssahallitsijan asemaan vuonna 813.[1] Paavi Stefanus IV kruunasi hänet Reimsissä keisariksi vuonna 816.

Ludvigin oli tarkoitus jakaa valtakunta kolmen ensimmäisestä avioliitosta saadun pojan kesken. Pojat olivat Lothar, Pipin ja Ludvig Saksalainen. Ensimmäisen vaimon Irmgarden kuoltua Ludvig meni naimisiin Judit von Welfin kanssa ja sai neljännen pojan, Kaarlen. Ludvigin pyrkimys lisätä Kaarle yhdeksi valtakunnan perijäksi aiheutti sisällissodan, kun vanhimmat pojat kääntyivät isäänsä vastaan. Lopulta veljekset voittivat isänsä ja vangitsivat hänet ja Kaarlen. Judit pakotettiin luostariin.

Vuonna 835 perhe pääsi kuitenkin sopuun, ja Ludvig palasi valtaistuimelle. Ludvigin kuoltua sisällissota syttyi uudelleen. Sota päättyi vasta vuonna 843 tehtyyn Verdunin sopimukseen, jossa päätettiin valtakunnan jaosta.

Vaimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Irmgard
  • Judit von Welf

Pojat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Louis I Holy Roman emperor Encyclopedia Britannica. Viitattu 6.1.2016.
Edeltäjä:
Kaarle Suuri
Luettelo frankkien kuninkaista Seuraaja:
Kaarle Kaljupää, Lothar I, Ludvig Saksalainen
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.