Lootuskukka (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lootuskukka
Flower Drum Song
Ohjaaja Henry Koster
Käsikirjoittaja
Perustuu C.Y.Leen kirjaan Lootuskukka
Tuottaja Ross Hunter
Säveltäjä Richard Rodgers
Kuvaaja Russell Metty
Leikkaaja Milton Carruth
Tuotantosuunnittelija Alexander Golitzen
Lavastaja Howard Bristol
Koreografi Hermes Pan
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Studios
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta 9. marraskuuta 1961 (Yhdysvallat)
Kesto 132 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 4 miljoonaa dollaria
Tuotto 10,9 miljoonaa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Lootuskukka (engl. Flower Drum Song) on vuonna 1961 ensi-iltansa saanut musikaalielokuva. Se pohjautuu samannimiseen vuoden 1958 Broadway-musikaaliin, jonka kirjoittajat olivat säveltäjä Richard Rodgers ja sanoittaja Oscar Hammerstein II. Elokuva ja näytelmä perustuvat amerikankiinalaisen kirjailijan C.Y. Leen samannimiseen, vuonna 1957 julkaistuun romaaniin.

Nuori kiinalainen nainen Mei Li saapuu isänsä kanssa laittomina siirtolaisina San Franciscoon, avioituakseen järjestetyssä avioliitossa yökerhonomistaja Sammy Fongin kanssa. Sammy kuitenkin seurustelee jo tanssityttönsä, Linda Low’n kanssa, ja hän tekee parhaansa taivutellakseen Mei Lin luopumaan naimasuunnitelmasta. Sammy järjestää Mei Lille ja tämän isälle majoituksen mestari Wangin talossa, ja esittelee Mei Lin samalla morsiantarjokkaana Wangin yliopistossa opiskelevalle pojalle Wang Talle. Mestari Wangin edesmenneen vaimon sisar, rouva Liang suostuttelee Wangin antamaan Mei Lin rakastua Wang Tahan luonnollisesti, ilman painostusta. Wang Ta on kuitenkin Linda Low’n pauloissa. Tapailemalla Wang Tata Linda yrittää saada Sammy Fongin mustasukkaiseksi ja sitoutumaan itseensä. Linda saapuu Wang Tan yliopistovalmistujaisiin veljenään esiintyvän ystävänsä kanssa, ja järjestää ”veljensä” julkisesti siunaavan hänen ja Wang Tan naimisiinmenoaikeet. Wang Ta, joka ei ole ollut suunnitelmasta tietoinen peittää hämmennyksensä, mutta ajautuu isänsä kanssa riitaan siitä, kenellä on oikeus päättää hänen naimisiinmenostaan.

Linda on salannut tanssijattaren työnsä Wang Talta, ja Sammy, joka pyrkii estämään näiden avioitumisen, järjestää koko Wangin perheen illalliselle yökerhossaan, jossa nämä järkyttyvät nähdessään Lindan tanssiesityksen. Wang Ta lähtee yökerhosta suunniltaan lapsuudenystävänsä, ompelijatar Helen Chaon kanssa. Helen on syvästi rakastunut Wang Tahan, ja tämän juotua itsensä surussaan humalaan, Helen antaa hänen nukkua asunnossaan. Aamulla Mei Li tuo sattumalta mestari Wangin takin Helenille korjattavaksi, ja ahdistuu nähdessään Wang Tan vaatteet Helenin keittiössä. Mei Lin lähdettyä Wang Ta herää, muttei edelleenkään huomaa Helenin kiintymystä, vaan poistuu nopeasti. Wang Ta ymmärtää nyt Mei Lin sopivan itselleen Lindaa paremmin, mutta Mei Li torjuukin hänet, sanoen ettei enää rakasta häntä. Mei Li ja hänen isänsä jättävät mestari Wangin talon, ja alkavat aiemmin sovitun, sitovan avioliittosopimuksen mukaisesti valmistautua Mei Lin ja Sammy Fongin häihin. Ennen häitä Wang Ta menee tapaamaan Mei Litä, jolloin kumpikin tajuaa rakastavansa toisiansa syvästi. He sopivat yrittävänsä keksiä keinon, jolla Mei Li voisi välttää avioliiton Sammy Fongin kanssa.

Häätilaisuudessa, juuri ennen kuin Mei Li juo maljasta (mikä sinetöisi hänen avioliittonsa Sammyn kanssa), Mei Li julistaa että hän tuli Yhdysvaltoihin laittomasti. Tämä mitätöi avioliittosopimuksen, ja Wang Ta voi avioitua Mei Lin kanssa. Sammy kosii Lindaa, joka suostuu, ja pidetään kaksoishäät.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Nancy Kwan  Linda Low (lauluissa äänenä B.J. Baker)  
 James Shigeta  Wang Ta  
 Miyoshi Umeki  Mei Li  
 Benson Fong  Wang Chi-Yang  
 Jack Soo  Samuel Adams "Sammy" Fong  
 Juanita Hall  Rouva Liang  
 Reiko Sato  Helen Chao (lauluissa äänenä by Marilyn Horne)  
 Patrick Adiarte  Wang San  
 Kam Tong  Tohtori Han Li  
 Victor Sen Yung  Frankie Wing  
 Soo Yong  Rouva Yen Fong  
 James Hong  Hovimestari  

Lootuskukka oli aikanaan poikkeuksellinen elokuva, sillä lähes kaikki sen näyttelijät olivat aasialaistaustaisia (vaikkakin kahden roolihenkilön lauluäänet dubattiin). Elokuvassa esiintyivät Nancy Kwan, James Shigeta, Benson Fong, James Hong, Reiko Sato, sekä jo Broadway-musikaalissa olleet Jack Soo, Miyoshi Umeki ja Juanita Hall.

Yhdysvaltain kongressin kirjasto valitsi Lootuskukan tallennettavaksi kansalliseen elokuvaluetteloon (”National Film Registry”) sen ”kulttuurisen, historiallisen ja esteettisen merkityksen” vuoksi.

Lootuskukka oli ainoa Rodgersin ja Hammersteinin musikaaleista tehty Hollywood-versio, joka oli taloudellisesti tappiollinen. Jotkut amerikanaasialaiset ovat myöhemmin pitäneet elokuvaa loukkaavana, ja valittaneet sen vahvistaneen jo vanhentuneita stereotypioita aasialaisista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]