Longos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Longos (m.kreik. Λόγγος) oli antiikin ajan kreikkalainen kirjailija ja kertomuksen Dafnis ja Khloe kirjoittaja. Hänen elämästään tiedetään hyvin vähän, mutta oletetaan, että hän eli Lesboksen saarella, johon myös hänen teoksensa sijoittuu, 100-luvun ja 200-luvun taitteessa.

On myös arveltu, että "Longoksen" nimi (gen. λόγγου, Longou) olisi vain virhetulkinta romaanin Dafnis ja Khloe otsikon Λεσβιακῶν ἐρωτικῶν λόγοι δ, "Lesboslaisia eroottisia kirjoituksia neljä kirjaa" sanasta λόγοι, logoi (gen. λόγου, logou), jolloin teoksen kirjoittajan oikea nimi olisikin joku toinen.

Mikäli kirjoittajan nimi todella oli Longos, hän oli cognomeninsa perusteella todennäköisesti jonkin roomalaisen suvun vapautettu orja. Nimi voidaan yhdistää mytileneläiseen sukuun, joka on saattanut ottaa nimensä Pompeiukselta ja johon on kuulunut muun muassa konsuli Pompeius Longus (konsulina vuonna 49 jaa.).[1]

Longoksen ja hänen romaaninsa ajoittaa Rooman keisariaikaan myös se, että tämä mainitsee teoksensa alussa erään seinämaalauksen. Tuollaiset maalaukset olivat suosittuja keisariajalla ja esiintyvät myös usein tuon ajan kirjallisuudessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Longus & Byrne, Shannon N. & Cueva, Edmund P.: Longus' Daphnis & Chloe: introduction, Greek text, notes, s. v–vi. Bolchazy-Carducci Publishers, 2005. ISBN 0865165939.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]