Logi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Logi, Loge (muinaisnorjaa "tuli") tai Hálogi ("korkea liekki") on tulijättiläinen sekä tulen jumala ja henkilöitymä skandinaavisessa mytologiassa. Hän on Fornjótr-nimisen jättiläisen poika ja Ægirin (merijättiläinen) ja Kárin (tuulen jumala) veli. Logi meni naimisiin Glöð-tulijättiläisen kanssa ja heille syntyi kaksi kaunista tytärtä, Eisa ("kipinä" tai "kekäle") ja Eimyrja ("hiillos" tai "tuhka").

Ei ole varmuutta onko Logia pidetty samana jumalana kuin Edda-runoissa kuvattu Loki, koska molemmat esiintyvät samassa tarinassa kamppaillen toisiaan vastaan.

Richard Wagnerin oopperoissa Loge on tulen puolijumala ja hänen nimellään tehdään tuleen liittyviä sanaleikkejä.

Maininnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gylfaginning[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Logi esiintyy Snorri Sturlusonin kirjoittaman Proosa-Eddan kolmannessa osassa, Gylfaginningissa. Tarinassa Thorin ja Lokin matkasta Útgarða-Loki -jättiläisen linnalle Jotunheimiin Loki ja Logi käyvät syömiskilpailun toisiaan vastaan. Kilpailijat olivat yhtä nopeita syömään lihaa, mutta mahtinsa näyttämiseksi Logi söi luut ja sen puulautasenkin, jolle liha oli asetettu. Útgarða-Loki selitti jälkeenpäin Login olevan itse kulovalkea.

Flateyjarbók[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flateyjarbókissa mainitaan Login suku. Fornjótr jättiläisellä on kolme poikaa: yksi heistä oli Hlér, toinen Logi, kolmas Kári. Kári hallitsi tuulta, Logi tulta ja Hlér meriä.[1]

Kuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saturnuksen kuu Loge on nimetty Login mukaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Flateyjarbók
  2. In Depth: Loge