Liuskapurokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liuskapurokki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Alakaari: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Saxifragales
Heimo: Rikkokasvit Saxifragaceae
Suku: Purokit Boykinia
Laji: aconitifolia
Kaksiosainen nimi

Boykinia aconitifolia
Nutt.

Katso myös

  Liuskapurokki Wikispeciesissä
  Liuskapurokki Commonsissa

Liuskapurokki (Boykinia aconitifolia) on rikkokasvien (Saxifragaceae) heimoon, purokkien (Boykinia) sukuun kuuluva kasvilaji.

Liuskapurokki voi kasvaa noin 75 cm korkeaksi ja maanalaisen juurakkonsa myötä se voi levittäytyä laajallekin alueelle. Kukkivien yksilöiden varsien väri vaihtelee tummanpunaisesta ruskeaan. Varsien tyvellä olevat lehdet ovat liuskaisia ja voivat olla enintään noin 6 cm pitkiä ja 13 cm leveitä. Kukat sijaitsevat monihaaraisina ryhminä varsien päissä ja ovat pieniä sekä valkoisia. Liuskapurokki kukkii loppukeväästä kesään.

Liuskapurokki kasvaa alkuperäisenä kosteilla ja kivikkoisilla purojen varsilla, lampien ja järvien rannoilla sekä muilla kosteilla metsämailla Appalakkien alueen keski- ja eteläosissa.

Liuskapurokkia voidaan kasvattaa koristekasvina. Se kasvaa parhaiten kosteassa, mutta hyvin vettä läpäisevässä, happamassa ja runsasravinteisessa hiekkapohjaisessa maaperässä puolivarjossa. Liuskapurokki ei kestä kasvupaikan kuivumista, eikä erityisen hyvin myöskään kilpailua muiden kasvilajien kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]