Lipogrammi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lipogrammi (kreikan sanasta lipagrammatos, ”puuttuva kirjain”) on kirjoitustapa, jossa on tarkoituksella jätetty käyttämättä jotain tiettyä kirjainta tai tiettyjä kirjaimia, usein jotakin yleistä vokaalia.

Lipogrammin kirjoittaminen käyttämättä vierasperäisiä kirjaimia on helppoa, mutta erittäin vaikeaa sellaisilla yleisillä kirjaimilla kuten A, E tai T. Tällä tavalla kirjoittaminen on epäkäytännöllistä, sillä kirjoittajan täytyy välttää monia tavallisia sanoja, jolloin tekstistäkin tulee väkinäisen kuuloista ja vaikeasti ymmärrettävää. Tavallisia kirjaimia poisjättävät lipogrammit, jotka eivät kuulosta väkinäisiltä tai oudoilta, ovat hyvin harvinaisia.

Tunnetuimpia lipogrammeja on Georges Perecin ranskankielinen La Disparition -romaani, jossa ei ole yhtään e-kirjainta. Mark Dunnin kirjeromaani Ella Minnow Pea on lipogrammiromaani, jossa käytettävissä olevat kirjaimet vähenevät kirjan edetessä. Suomessa Sami Liuhto on käyttänyt lipogrammitekniikkaa romaanissaan Sotaanlähtö (ntamo 2015).[1]

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä tekstissä ei ole yhtään a-kirjainta:
Timo kumosi suutuspäissään teekupin tuolille. Hän oli
suuttunut siksi, että hänen hieno uusi polkupyöränsä
oli osunut eilen kiveen. Hän kuitenkin tuli melkein heti
jälleen iloiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.