Linnunradan keskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunradan keskus infrapunateleskoopilla nähtynä
Keskus kuvattuna tavallisella kameralla, jolloin kuvassa näkyy keskustaa peittävää kaasusumua. Jousimiehen Teepannun tähdet on ympäröity

Linnunradan keskus on piste, jonka suhteen Linnunradan galaksi kiertää. Sen etäisyys Maasta on ~27 000±1 000 valovuotta Jousimiehen, Käärmeenkantajan ja Skorpionin tähdistöjen suuntaan.[1] Uskotaan, että Linnunradan keskuksessa on supermassiivinen musta aukko. Hyvin lähellä Linnunradan keskusta sijaitsee myös voimakas radioaaltojen lähde, Sagittarius A*. Suomessa Linnunradan keskuksen seudun havainnointi on sen eteläisen sijainnin johdosta hyvinkin vaikeaa, se näkyy horisontin yläpuolella vain etelärannikolla ja vain vähän aikaa touko-kesäkuussa. Vastakkainen suunta keskuksesta on hyvin näkyvissä Beta Tauri-tähden lähellä.

Todisteet olemassaolosta ja sijainnista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska näkökentän tiellä on tähtienvälistä sumua, Linnunradan keskus ei näy Maahan eikä sitä voida tutkia näkyvällä, ultravioletti- tai heikko röntgen- aallonpituuksilla. Linnunradan keskuksesta onkin saatu tietoa vain gamma-, infrapuna- ja radioaaltojen sekä voimakkaiden röntgenaaltojen avulla.

Linnunradan keskuksen koordinaatit selvitti ensimmäiseksi Harlow Shapley tehdessään tutkimuksia pallomaisista tähtijoukoista. Hänen tutkimustensa mukaan koordinaatit ovat: RA 17h45m40,04s; Dec -29° 00' 28,1".

  1. Reid, Mark J. (1993). "The distance to the center of the Galaxy". Annual review of astronomy and astrophysics 31: 345–372. Viitattu 2007-05-10.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]