Limousin (nautarotu)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Limousin
Limousinedeface.JPG
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Ranska, Limogesin maakunta
Esiintyminen
Merkitys Suomessa: neljänneksi yleisin 15%
Ominaisuudet
Paino: sonnit 1100–1300 kg,
lehmät 650–850 kg

Limousin on nautarotu, joka on kotoisin Ranskasta Limousinin ja Marchen seuduilta. Rotu tunnetaan Ranskassa nimellä limousine. Limousin-nautoja vietiin Ranskasta ensi kertaa suuria määriä 1960-luvulla, ja nyt niitä pidetään noin 70 maassa.[1] Niillä on luontaisesti sarvet ja niiden väri vaihtelee vaalean vehnänvärisestä tummempaan puna-kultaiseen, vaikkakin kansainväliset rodunkasvattajat ovat jalostaneet sarvettomia ja mustia limousin-nautoja.

Limousineja käytettiin alun perin lähinnä vetojuhtina,[2] mutta kiinnostus niiden käyttämisestä korkealaatuisen lihan tuotantoon kasvoi noin 200 vuotta sitten. Ensimmäinen limousinin roturekisteri perustettiin Ranskassa vuonna 1886, jotta voitaisiin varmistaa rodun puhtaus ja parantelu pitämällä kirjaa ja jalostamalla vain niitä eläimiä, jotka täyttävät tiukasti laaditun rotustandardin.

Limousin-karja on ollut suosittu Ranskassa yli 200 vuotta sen lihan ominaisuuksien ja rodun tuotantotehokkuuden ansiosta. Tutkijat ovat kvantifioineet 1990-luvun alusta lähtien kyseisiä rotupiirteitä ja verranneet niitä muihin rotuihin löytäen limousineista niihin merkittävästi vaikuttavan myostatiini-geenin luontaisen variantin. Myostatiini-geeni on kaikilla nisäkkäillä ja se vaikuttaa lihasten kehitystä ohjaavaan proteiiniin. Geenin eri variantit saavat aikaan proteiineja, jotka eivät ole niin tehokkaita ohjaamaan lihasten kehitystä, mikä johtaa suurempaan lihasmassaan.[3] Limousineilla esiintyvä myostatiinin hyödyllinen variantti tunnetaan nimellä F94L. Sen tuloksena syntyvä osittain toimiva proteiini johtaa limousinin kohtalaiseen lihaskehitykseen, ilman liiallisen lihasmassan tuomia haittoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History of Limousin Elokuu 2002. International Limousin Council. Arkistoitu 18.2.2009. Viitattu 17.9.2015.
  2. Limousin – overview The Cattle Site. Arkistoitu 12.7.2015. Viitattu 20.8.2015. (englanniksi)
  3. Limousin Cattle Muscles and Genes. Semenstore.co.uk. Viitattu 18.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Limousin (cattle)