Likhas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Likhas tuo Nessoksen viitan Herkulekselle

Likhas on kreikkalaisessa mytologiassa Herakleen palvelija. Alkaessaan suorittaa uhrimenoja Herakles pyysi Likhasta tuomaan viitan, jota hän tapasi käyttää juhlamenoissa. Herakleen vaimo Deianeira oli kuitenkin sivellyt viitan Nessoksen myrkytetyllä verellä uskottuaan Nessoksen kertomuksen, jonka mukaan tämän verestä valmistetun juoman lumous elvyttäisi Herakleen rakkauden, jos se joskus hiipuisi.[1] Aineeseen oli kuitenkin kätkettynä petos, sillä Nessoksen veri oli aikanaan saastunut Herakleen Hydran myrkkyyn kastetusta nuolesta. Herakleen puettua viitan ylleen myrkky alkoi polttaa hänen kehoaan. Vaatekappale tarttui niin tiukasti kiinni hänen ihoonsa, että yritykset repiä se pois päältään saivat hänen luunsa paljastumaan näkyviin.

Herakles paiskaa Likhaksen mereen.

Kivun piinaama Herakles ryhtyi tuhoamaan ympäristöään silmittömästi: hän juoksi päämäärättömästi ympäriinsä ja kiskoi puita juurineen ylös, kunnes sattumalta huomasi pelästyneen Likhaan, joka oli piiloutunut peloissaan kiven taakse. Toisessa versiossa hän kutsui tätä tuskissaan. Suuttuneena luulemalleen syylliselle hän tarttui syyttömän myrkyntoimittajan jalkaan ja heitti tämän Euboianlahteen.[2] Siellä onneton Likhas muuttui ihmishahmoiseksi kiveksi.[3] Tästä ovat saaneet nimensä Euboian pohjoisosan Licháda-vuori ja -niemi.

Likhas spartalainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Likhas oli myös spartalainen, joka löysi Oresteen luut. Delfoin oraakkelin ennustuksen mukaan Oresteen jäännökset piti siirtää Spartaan, jotta Sparta voisi voittaa taistelussa Tegean.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Diodoros Sisilialainen: Bibliotheca historica iv.38.1
  2. Hyginus: Fabulae xxxvi
  3. Ovidius: Muodonmuutoksia' ix.211
  4. Herodotos: Historia 1.67