Lihasdysmorfia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lihasdysmorfia on mielenterveysongelma, josta kärsivä henkilö on pakkomielteisesti huolestunut siitä, että oma keho ei ole riittävän lihaksikas tai oma keho on liian pieni tai liian laiha. Häiriö luokitellaan dysmorfisen ruumiinkuvan häiriön alatyypiksi mutta usein myös syömishäiriöiden alatyypiksi.[1][2] Lihasdysmorfiaa esiintyy enimmäkseen miehillä ja urheilijoilla. Useimmissa tapauksissa henkilön kehonrakenne on normaali tai jopa poikkeuksellisen suuri ja lihaksikas jo ennestään.[1][3] Henkilöllä on häiriintynyt fiksaatio kehonsa massan kasvattamiseen, ja hän toteuttaa sitä kiinnittämällä kohtuuttomasti aikaa ja huomiota treenirutiineihin, ruokavalioon ja ravintolisiin. Anabolisten steroidien käyttö on yleistä. Lihasdysmorfian lisäksi henkilöllä on yleensä myös muita ruuminkuvan häiriöitä.[1][3]

  1. a b c Katharine A Phillips: Understanding Body Dysmorphic Disorder: An Essential Guide, s. 50-51. New York: Oxford University Press, 2009. Teoksen verkkoversio.
  2. Lee F Monaghan & Michael Atkinson: Challenging Myths of Masculinity: Understanding Physical Cultures, s. 86. Surrey: Ashgate, 2014. Teoksen verkkoversio.
  3. a b Evelyn B Kelly: The 101 Most Unusual Diseases and Disorders, s. 67-69. Santa Barbara CA: ABC-CLIO, 2016. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]