Liekkikalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liekkikalat
Acanthocepola krusensternii
Acanthocepola krusensternii
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Liekkikalat
Cepolidae
Bleeker, 1859[1]
Suvut
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Liekkikalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Liekkikalat Commonsissa

Liekkikalat (Cepolidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan Välimerestä, Atlantista ja indopasifiselta merialueelta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat liekkikalafossiilit on ajoitettu myöhäiselle eoseenikaudelle. Heimo voidaan jakaa kahteen alaheimoon Cepolinae ja Owstoninae, joissa kummassakin on kaksi sukua. Lajeja heimossa on lähteestä riippuen 7–20, muun muassa intianliekkikala (Acanthocephala indica), liekkikala (Cepola macrophthalma) ja punanuolipyrstö (Owstonia grammodon). Liekkikalat ovat pääasiassa melko pieniä ja harva laji kasvaa yli 40 cm:n mittaiseksi. Suurin laji Cepola rubescens voi saavuttaa 70 cm:n pituuden. Ruumiinrakenteeltaan liekkikalalajit ovat pitkulaisia ja kapenevat pyrstöä kohti. Selkäevä on hyvin pitkä ja melko korkea, ja on eräillä lajeilla yhtenäinen perä- ja pyrstöevän kanssa. Kuono kaloilla on lyhyt ja suu sekä silmät kookkaat. Väriltään liekkikalalajit ovat tyypillisesti keltaisia tai vaaleanpunaisia.[2][3][4][5]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liekkikaloja tavataan Atlantin Euroopan rannikolta, Välimerestä sekä indopasifiselta merialueelta ja Uuden-Seelannin rannikolta. Ne elävät tyypillisesti 30–475 metrin syvyydessä hiekka- tai mutapohjilla. Kalat kaivelevat pehmeään pohjaan käytäviä ja ovat usein kaivautuneena hiekkaan tai mutaan. Lajien ravintoa on eläinplankton. Paikoitellen liekkikaloja kalastetaan ravinnoksi, mutta kaupallisesti ne eivät ole erityisen merkittäviä.[2][5][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cepolidae Taxonomicon. Viitattu 18.10.2011. (englanniksi)
  2. a b Family Cepolidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.10.2011. (englanniksi)
  3. a b Michael Allaby: A dictionary of zoology, s. 114. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199233410. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.10.2011). (englanniksi)
  4. a b John E. Randall: Coastal fishes of Oman, s. 303. University of Hawaii Press, 1995. ISBN 978-0824818081. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.10.2011). (englanniksi)
  5. a b Centropomidae FAO. Viitattu 18.10.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.