Lewitzinponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lewitzer
Lewitzer.jpg
Tyyppi: kevyt poni
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Itä-Saksa
Rodun syntyaika: 1950-luku
Kantakirja perustettu: 1971
Muita nimityksiä: lewitzer
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ratsu, ajoponi
Globaali esiintyminen: noin 200 yksilöä
Korkeus: 138-148 cm

Lewitzinponi on Itä-Saksassa kehitetty harvinainen ponirotu.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lewitzerien säkäkorkeus on 138-148 cm. Ne ovat usein lehmänkirjavia, mutta myös yksiväriset rekisteröidään. Niillä on suurehko pää sekä suora tai aavistuksen kyömy profiili. Kaula on hyvin muotoutunut, ja säkä on selkeä. Selkä ja takaosa ovat leveitä, ja jalat ovat vahvat ja kaviot kovat. Lewitzerillä kuuluisi olla tahdikkaat ja joustavat liikkeet.

Luonteeltaan lewitzerit ovat tyypillisen ponimaisia.selvennä Ne ovat itsepäisiä ja vaatimattomia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lewitzerit kehitettiin entisessä Itä-Saksassa 1950-luvulla. Niille perustettiin kantakirja vuonna 1971, kun huomattiin että maatöissä käytetyistä poneista voisi kehittää oman rotunsa. Lewitzer-ponien määrä oli tuolloin vähäinen. Niiden polveutumisesta ei ole tarkkaa tietoa: ne voivat olla pelkkien alkuperäisponien tai niiden ja muiden hevosten risteytyksiä. Tyypiltään ne olivat melko alkukantaisia, joten jalostuksessa niihin käytettiin trakehneria ja täysiverisiä. Vuonna 1976 alettiin kiinnittää huomiota väritykseen. Silloin ponien ihanneväritys oli lehmänkirjava. Nykyisin rodun eläimet jaetaan värityksen mukaan: A tobianokirjavat ja B kaikki muut paitsi tiikerinkirjavat ja overot eli tobianokuviosta poikkeavat lehmänkirjavatselvennä. 1990-luvulla valtion omistamaselvennä jäi yksityisen omistajan käsiin, ja lewitzerit lähes katosivat puoliveristen tieltä. Niitä oli jäljellä vain 12, kun muutamat rodusta kiinnostuneet perustivat yhdistyksen jatkamaan sen kasvatusta. Nykyään rekisterissä on parisataa yksilöä, ja suosio on nousussa. Rotu tarvitsee kuitenkin suojelua ja jatkojalostusta.

Jalostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska lewitzerejä on niin vähän, rekisteriin hyväksytään myös yksilöitä, joiden toinen vanhempi on lewitzer ja toinen saksalainen ratsuponi, connemara, newforestinponi, B-sektion welshponi, arabialainen, angloarabi, englannintäysiverinen tai tobianokirjava, alle 155 cm korkea hevonen.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lewitzerit ovat voimakkaita ja kestäviä, joten niitä käytetään ratsuina sekä valjakko- ja työponeina. Ne ovat värityksensä vuoksi suosittuja erityisesti lastenratsuina. Rodusta on jalostettu kolme eri tyyppiä: lastenponi, kilpaponi ja vaunuponi.