Levymaneetit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Levymaneetit
Coeloplana astericola
Coeloplana astericola
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Kampamaneetit Ctenophora
Luokka: Lonkeromaneetit Tentaculata
Lahko: Levymaneetit
Platyctenida
Bourne, 1900
Heimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Levymaneetit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Levymaneetit Commonsissa

Levymaneetit eli ryömijämaneetit[1] (Platyctenida) on lonkeromaneetteihin kuuluva lahko. Levymaneetit ovat ainoita kampamaneetteihin kuuluvia pohjaeläimiä. Levymaneetit ovat keskimäärin noin 15 cm pitkiä. Ne ovat dorsaalisesti litistyneitä ja niillä on kaksi ohutta ja pitkää lonkeroa, jotka ovat ominaisia lonkeromaneettien luokkaan kuuluville lajeille. Levymaneetit liikkuvat ja kiinnittyvät merenpohjaan kääntämällä nurin nielunsa ja käyttämällä lihaksista ”jalkaansa”.

Levymaneetit omaavat suojavärityksen ja ne elävät kivillä, levissä, pehmeän korallin päällä tai muiden eliöiden pinnalla, kuten polttiaiseläinten ja piikkinahkaisten eläinten päällä. Levymaneetit usein erottuvat pitkistä haarautuvista lonkeroistaan, kun ne hyppivät eliöiden päältä virtaukseen. Levymaneetit usein elävät ectosymbioottisessa suhteessa eläimeen, jonka päällä ne elävät.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): ”Eläinkunnan luokittelu”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2116. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  2. Eeckhaut, I., Flammang, P., Lo Bue, C., & Jangoux, M. 1997. Functional morphology of the tentacles and tentilla of Coeloplana bannworthi (ctenophore, platyctenida), an ectosymbiont of Diadema setosum (echinodermata, echinoida). Zoomorphology, 117:165-174.