Lev Nikolajevitš Koroljov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lev Nikolajevitš Koroljov (myös Korolev, ven. Лев Никола́евич Королёв; 6. syyskuuta 19265. tammikuuta 2016) oli venäläinen / neuvostoliittolainen matemaatikko, tiedemies, akateemikko sekä Venäjän tiedeakatemian jäsen.

Korolev syntyi 6. syyskuuta 1926 Podolskin kaupungissa Moskovan lähistöllä. Vuonna 1943 hän meni opiskelemaan Moskovan valtionyliopiston mekaniikan ja matematiikan tiedekuntaan. Vuosina 1944–1945 Korolev oli armeijan palveluksessa ja osallistui Länsi-Ukrainan, Romanian, Unkarin, Itävallan ja Tšekkoslovakian vapauttamiseen. Vuonna 1947 hän palasi yliopistoon jatkamaan opiskeluitaan. Yliopistosta hän valmistui erinomaisin tuloksin vuonna 1952.

Vuosina 1953–1975 Korolev työskenteli tarkan mekaniikan ja tietotekniikan instituutissa akateemikko Sergei Aleksejevits Lebedevin johdolla. Hän oli mukana kehittämässä ensimmäisiä Neuvostoliiton BESM-luokan tietokoneita. Vuonna 1967 Korolevin johdolla kehitettiin käyttöjärjestelmä "Manager-68" ja tietokone BESM-6, joka oli ensimmäinen Neuvostoliiton moniohjelmoitava käyttöjärjestelmän supertietokone. Lisäksi järjestelmä tuki dynaamisen muistin jakoa rinnakkaistoimintaan ja lähtölaitteisiin. Nämä tutkimukset vaikuttivat suuresti edelleen järjestelmän ohjelmoinnin kehittämiseen Neuvostoliitossa. Tämä tutkimus auttoi Neuvostoliiton Sojuz-Apollo avaruuslentojen suorittamista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]