Lenkoranin alanko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lenkoranin tasanko sijaitsee Azerbaidžanin kaakkoiskulmassa

Lenkoranin alanko (azeriksi Lənkəran ovalığı) on kapea alankoalue kaakkoisessa Azerbaidžanissa Kaspianmeren rannikolla. Se on Kura-Arasin alangon eteläinen jatke. Alue on saanut nimensä Lənkəranin kaupungin mukaan, ja se on Azerbaidžanin tärkeimpiä maatalousalueita.

Alanko on noin 100 km pohjois-etelä-suunnassa. Pohjoisosassa se on 20-30 km leveä, etelässä vain 5-6 km. Alankoa rajaavat etelässä Talyšvuoret. Se ulottuu Iranin puolelle Astaran luona.

Osa Hirkanin kansallispuistosta, nk. "Moskovan metsä", kuuluu alankoon. Tämä metsä on ainoa säästynyt osa muinaisista Hyrkanian sekametsistä, jotka peittivät alankoa ennen kuin ne raivattiin maanviljelyn tieltä. Nykyään osia alangosta ollaan uudelleenmetsittämässä metsäluonnon palauttamiseksi, ja tarkoituksena on aikanaan liittää ne kansallispuiston osaksi.[1] Näiden sekametsien puustoon kuuluu mm. kastanjatammia, tervaleppiä, nukkavaahteroita, vuorijalavia, valkopyökkejä, persianparrotiaa ja silkkialbitsioita.

Lenkoranin alangon ilmasto on humidi ja lähes subtrooppinen. Alueella kasvatetaan teetä, riisiä ja sitrushedelmiä. Vuotuinen sademäärä on 1600-1800 mm, mikä on Azerbaidžanin suurimpia.

Sukupuuttoon kuollut kaspiantiikeri

Alueella elää monia lintulajeja, kuten pronssi-iibiksiä, flamingoja, mustafrankoliineja, joutsenia, harmaahanhia ja nokikanoja. Ennen sukupuuttoon kuolemista Lenkoranin alanko oli kaspiantiikerien asuinaluetta.

  1. Hirkan National Park eco.gov.az. Arkistoitu 26.7.2011. Viitattu 3.3.2021. (englanniksi)