Koordinaatit: 48°42′N, 9°9′E

Leinfelden-Echterdingen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leinfelden-Echterdingen
Ristikkotalo Unteraichenin kaupunginosassa
Ristikkotalo Unteraichenin kaupunginosassa
vaakuna
vaakuna

Leinfelden-Echterdingen

Koordinaatit: 48°42′N, 9°9′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Piirikunta Esslingen
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 29,89[1] km²
Korkeus 432 m
Väkiluku (30.6.2022) 40 357[2]
 – Väestötiheys 1 350 as./km²
Postinumero 70771, 71144
Suuntanumero(t) 0711

Leinfelden-Echterdingen on kaupunki Esslingenin piirikunnassa Baden-Württembergin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Sen pohjois- ja itäosa on verraten tiheään rakennettua esikaupunkialuetta, etelä- ja länsiosa puolestaan Schönbuchin metsää. Leinfeld-Echterdingen muodostettiin 1975 neljästä aiemmin itsenäisestä kunnasta. Kesäkuun 2022 lopussa kaupungissa oli 40 357 asukasta[2].

Leinfelden-Echterdingenin sijainti Esslingenin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Baden-Württembergin osavaltiossa.

Leinfelden-Echterdingen sijaitsee ylänkömaalla Baden-Württembergin keskiosassa kymmenisen kilometriä Stuttgartin keskustasta etelään.[3] Leinfelden-Echterdingen ja koko Esslingenin piirikunta kuuluu Stuttgartin metropolialueeseen. Kaupunki on myös osa historiallista Filderin aluetta, joka on Esslingenin piirikunnan länsipuoliskon ja Stuttgartin eteläiset kaupunginosat kattava ylänkö.

Leinfelden-Echterdingen perustettiin tammikuussa 1975, kun Leinfeldenin kaupunki ja maalaiskunnat Echterdingen, Musberg ja Stetten auf den Fildern liitettiin toisiinsa. Hedelmällinen Filderin ylänkö houkutteli ihmisiä jo kivikaudella, sen jälkeen siellä ovat eläneet keltit, roomalaiset, alemannit ja frankit. Echterdingen on frankkien perustama, ensimmäinen kirjallinen maininta siitä on vuodelta 1185. Musberg ja Stetten mainitaan ensi kerran 1229 ja Leinfelden 1269.[4]

Leinfelden-Echterdingenin alue kuului jo varhain Württembergiin ja siellä toteutettiin uskonpuhdistus Ulrich von Württembergin johdolla 1535. Seutu oli siten protestanttista seuraavat vuosisadat. Katolista väestöä seudulla on asunut jälleen vasta 1900-luvulta lähtien.

Leinfelden-Echterdingenin historiallista arkkitehtuuria edustavat muun muassa Leinfelder Haus vuodelta 1570, evankelinen Stephanus-kirkko, jonka rakentaminen aloitettiin 1439 ja useat muut eri tyylisuuntauksia edustavat kirkkorakennukset. Echterdingenin kantakaupungissa sijaitsee vanha raatihuone, joka on rakennettu noin vuonna 1500.

Leinfelden-Echterdingenin kulinäärinen erikoisuus on filderkraut, joka on muodoltaan suippo keräkaali. Kaupungissa on pelikorttimuseo Deutsches Spielkartenmuseum.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leinfelden-Echterdingenin talouselämälle olennaista on sijainti keskellä vaurasta Baden-Württembergiä liikenteen solmukohtien tuntumassa. Kaupungin ostovoima ja elintaso on selvästi korkeampi kuin Saksassa keskimäärin.[5] Suuria työllistäjiä ovat Stuttgartin lentoasema ja Stuttgartin messuhalli. Kaupungissa on myös muun muassa Robert Boschin tuotantolaitos[6], Konradin Mediengruppen pääkonttori[7] ja suurbordelli Paradise eli Die Paradise Island Entertainment GmbH[8].

Leinfelden-Echterdingen kuuluu Stuttgartin paikallisliikenteen piiriin. Lähin rautatieasema on Stuttgartin päärautatieasema. Bundesautobahn 8 on reititetty kaupungin pohjoispuolitse ja Bundesautobahn 81 länsipuolitse. Stuttgartin lentoasema sijaitsee Leinfelden-Echterdingenin itäisimmässä osassa.

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leinfelden-Echterdingenilla on neljä ystävyyskaupunkia:[9]

Lähteet ja viitteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Bevölkerung, Gebiet und Bevölkerungsdichte Statistik-bw.de. Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 14.6.2023.
  2. a b Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 6) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 14.6.2023. (saksaksi)
  3. Entfernung von Leinfelden-Echterdingen, Baden-Württemberg, Deutschland nach Stuttgart, Baden-Württemberg, Deutschland Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 24.3.2020.
  4. Zurück zu den Wurzeln Leinfelden-echterdingen.de. Stadt Leinfelden-Echterdingen. Viitattu 24.3.2020.
  5. Überdurchnittliche Kaufkraft in LE Leinfelden-echterdingen.de. Stadt Leinfelden-Echterdingen. Viitattu 24.3.2020.
  6. Bosch in Deutschland Bosch.de. Robert Bosch GmbH. Viitattu 24.3.2020.
  7. Konradininformiert und inspiriert Konradin.de. Konradin Mediengruppe. Viitattu 24.3.2020.
  8. The Paradise The-paradise.de. Arkistoitu 6.4.2020. Viitattu 24.3.2020.
  9. Freundschaften und Begegnungen links und rechts vom Atlantik Stadt Leinfelden-Echterdingen. Viitattu 14.6.2023. (saksaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Leinfelden-Echterdingen