Legio I Adiutrix

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legio I Adiutrix oli roomalainen legioona. Legioona perustettiin vuonna 68, mutta on epävarmaa kuka sen perusti. Eräiden lähteiden mukaan sen perusti Nero, Dio Cassiuksen mukaan legioonan perusti Galba.

Legioona taisteli Othon puolella Cremonan ensimmäisessä taistelussa. Othon kuoleman jälkeen Vitellius lähetti legioonan Hispaniaan. Vuonna 70 legioona taisteli jo kapinoivia bataveja vastaan ja tämän jälkeen se sijoitettiin Mainziin legio XIV Geminan kanssa. Legioona osallistui Domitianuksen sotaan germaaneja vastaan. Vuonna 88 se osallistui Daakian sotaretkeen. Trajanus antoi legioonalle lisänimen Pia Fidelis ("uskollinen ja luotettava") ja se osallistui Trajanuksen Daakian sotiin. Legioona osallistui myös Trajanuksen Parthian sotaan. Hadrianus lähetti legioonan takaisin Pannoniaan. Tämän jälkeen osia legioonasta osallistui eri puolilla valtakuntaa käytyihin sotiin, muun muassa Lucius Veruksen Parthian sotaan.

Vuosina 171-175 legioonaa komensi Publius Helvius Pertinax, joka oli lyhyen aikaa keisarina vuonna 193. Pertinaxin kuoleman jälkeen legioona tuki Pannonian maaherraa Lucius Septimius Severusta. Legioona marssi Severuksen mukana Roomaan ja osallistui myöhemmin sotaan Pescennius Nigeriä vastaan. Legioona osallistui Severuksen kahteen Parthian sotaan. Se osallistui ehkä Caracallan Parthian sotaan ja Gordianus III:n Persian sotaan.

300-luvun aikana legioona sai lisänimen Pia Fidelis bis ("kahdesti uskollinen ja luotettava") ja constans ("luotettava"). Legioona mainitaan lähteissä viimeisen kerran vuonna 444.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]