Leena Salmenkylä-Mattila

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leena Salmenkylä-Mattila (o.s. Salmenkylä, s. 13. maaliskuuta 1958) on suomalainen suunnistuksen maailmanmestari.

Salmenkylä-Mattila edusti Suomea kaksissa suunnistuksen MM-kisoissa. Vuoden 1979 kotikisoissa neiti Salmenkylä juoksi hk. matkalla 16:nneksi ja pääsi toiseksi viestinviejäksi Suomen viestijoukkueeseen[1]. Maailmanmestari Outi Borgenströmin loukkaannuttua kisatansseissa Suomen mestaruustoiveet kokivat kolauksen, mutta Salmenkylä piti joukkueen hyvin taistossa mukana ja saapui osuudeltaan vaihtoon kolmantena, 2.38 minuuttia Norjan ja 47 sekuntia Tšekkoslovakian takana. Ankkuri Liisa Veijalainen nostikin Suomen selvään voittoon ennen Norjaa ja Ruotsia[1]. Vuoden 1983 MM-kisoissa rouva Salmenkylä-Mattila oli mukana vain viestissä, jossa Suomen oli tyytyminen kahdeksanteen sijaan[2].

Ainoan Suomen mestaruutensa Helsingin Suunnistajia edustanut Salmenkylä-Mattila voitti normaalimatkalla 1985. PM-kisoissa ainoa menestyksen hetki koitti nuorten sarjassa 1974, kun hän Leena Silvennoisen ja Outi Borgenströmin kanssa voitti tyttöjen viestin.

Leena Salmenkylä-Mattila on kasvanut urheiluperheeseen, sillä niin isä Juhani kuin äiti Pirkkokin olivat aikoinaan menestyneitä suunnistajia ja koripalloilijoita. Muutkin perheen sisarukset ovat kilpailleet suunnistajina mutta vaatimattomammalla menestyksellä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World Orienteering Championships 1979 International Orienteering Federation. Viitattu 1.2.2017. (englanniksi)
  2. World Orienteering Championships 1983 International Orienteering Federation. Viitattu 1.2.2017. (englanniksi)
  3. Mikkonen, Antti: Johtajat ovat nalkissa Jukolan yöhön Talouselämä. 26.8.2015. Viitattu 1.2.2017.