Lean

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lean on johtamisfilosofia, joka keskittyy turhien eli lopputuotteeseen arvoa tuottamattomien toimintojen poistamiseen jostain prosessista.[1][2] Leanin avulla yritys pyrkii parantamaan asiakastyytyväisyyttä ja palvelunsa laatua, pienentämään toiminnan kustannuksia, vähentämään niiden palveluiden ja tuotteiden tuottamista, joille ei ole markkinoita[3] ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja eli aikaa tilauksen vastaanottamisesta tuotteen toimitukseen asiakkaalle[2].[4]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lean on muodostettu pääosin Toyota Production Systemin (TPS) periaatteiden pohjalta. Sanana Lean esiteltiin ensimmäisen kerran Womackin ja Jonesin kirjoittamassa 1990-luvulla julkaistussa kirjassa The Machine That Changed the World.[5] Kirja kertoo Toyotan menestyksestä ja autoteollisuuden muutoksista Lean-tuotantoa kohti ja esittelee viisi ydinkonseptia:

 1. Arvon määrittämisen perustuminen asiakkaan näkemykseen
 2. Arvoketjun tunnistaminen ja kaiken arvoa tuottamattoman toiminnan poistaminen
 3. Arvoketjun perustaminen asiakkaan tarpeisiin perustuvaan tuotannonohjaukseen
 4. Työntekijöiden osallistaminen kehittämiseen
 5. Toiminnan jatkuva kehittäminen

Leanin käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leanissa on keskeistä tunnistaa ja poistaa prosessin turhat toiminnot nopeasti ja tehokkaasti, pienentää kustannuksia ja parantaa laatua. Turhilla toiminnoilla tarkoitetaan ylimääräisiä, tuottamattomia toimintoja jotka hidastavat prosessia tai tuottavat tarpeettomia kustannuksia, ja niihin lasketaan ainakin tuotteen kuljetus, varastointi ja käsittely sekä odotusajat ja koneiden korjaus[2]. Turhat toiminnot ovat seurausta prosesseissa tapahtuvista vioista ja virheistä, jotka vaihtelu aiheuttaa.[4]

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leanin projektinhallinnan etuja ovat:

 • Aito asiakaslähtöisyys. Leanin perusperiaatteen mukaan tarkoitus on lisätä maksimaalisesti arvoa asiakkaalle ja karsia kaikki, jota asiakas ei arvosta. Tämä tarkoittaa myös odotusaikojen minimoimista.
 • Jatkuvan kehittämisen periaate. Leanin pyrkimys on ajan myötä vähentää tehtäviä, jotka ovat ennakoimattoman laajuisia ja joista puuttuu standardoitu työmalli.
 • Kustannustehokkuus. Tarkoitus on minimoida hukka-aikaa, karsia turhaa työtä, lisätä laatua, noudattaa just-in-time-imuohjausperiaatetta ja välttää ylilaadun tuottamista. [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Womack, James P. & Jones, Daniel T. & Roos, Daniel: The Machine That Changed the World: The Story of Lean Production. Harper Paperbacks, 1991. ISBN 978-0060974176. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. What is Lean? Process Excellence Network. 8.6.2010. Viitattu 23.10.2022. (englanniksi)
 2. a b c Lean-sanasto 12.11.2019. MCS Oy. Viitattu 15.4.2020.
 3. Jenna: Mitä on lean tapahtumatoimisto, ja kuinka tapahtuma toteutetaan liinisti? Huikea. 24.5.2020. Viitattu 2.6.2020.
 4. a b Lean ja johtaminen Sixsigma. Arkistoitu 7.10.2017. Viitattu 15.11.2017. (englanniksi)
 5. Womack 1991, s. –.
 6. Lean projektihallinnassa – mitä, miksi ja kenelle eCraft. Viitattu 15.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]