Lavushimandan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lavushimanda
Lavushimandan piiri Muchingan maakunnassa
Lavushimandan piiri Muchingan maakunnassa
Valtio  Sambia
Maakunta Muchingan maakunta
Pinta-ala 14136,87 km²
Väkiluku (2018)  (arvio) 61 707

Lavushimandan piiri on yksi Muchingan maakunnan piireistä Sambiassa. Piirin pinta-ala on 14136,87 km2 ja sillä on yhteistä rajaa kuuden muun piirin kanssa. Lavushimandan piirin pohjoispuolella ovat Mpikan sekä Kanchibiyan piirit, itäpuolella Mambwen piiri, eteläpuolella Chitambon piiri ja länsipuolella Lungan sekä Samfyan piirit.

Lavushimandan piiri muodostaa yhden vaalipiirin, joka koostuu neljästä osa-alueesta: Chikanda, Mupamadzi, Lukulo ja Lulimali. Lavushimandan piirissä on kaksi päällikkökuntaa, Mpumba ja Chiundaponde, joista Mpumban päällikkökunnan päällikkö Mpumba hallitsee Chikandan sekä Mupamadzin osa-alueita ja Chiundaponden päällikkökunnan päällikkö Chiundaponde hallitsee Lukulon sekä Lulimalin osa-alueita.

Vuoden 2010 väestötietojen mukaan Lavushimandan piirin väkiluku on 36805 henkilöä. Vuonna 2018 väkiluvun arvioitiin kuitenkin olevan jo 61707 henkilöä.

Lavushimandan piiri sijaitsee 1568 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Kesät ovat alueella kuumia sekä trooppisia ja piirin itäosissa lämpötila voi nousta kesäisin +40°C:een. Talvisin lämpötila voi laskea +17,5°C:een. Piirin laaksossa vuotuinen sadanta on noin 1000 mm ja tasangoilla Muchingavuorten juurella vuotuinen sadanta on noin 1200 mm. Tuulet puhaltavat pääsääntöisesti idän ja kaakon suunalta, mutta sadekaudella tavallisemmin jostain koillisen ja lännen väliltä. Voimakkaimmat tuulet puhaltavat kuitenkin idästä ja niitä voi tuulla ympäri vuoden.

Lavushimandan piirin kasvillisuus koostuu pääasiassa neljästä erityyppisestä metsästä, kolmesta erityyppisestä metsäsavannista ja ruohostomaasta. Ruohostomaiden kasvillisuus riippuu tarkasteltavan alueen maaperästä. Yleisesti ottaen ruohostomailla kasvaa puita siellä täällä ja alueilla tavataan säännöllisesti ruohostopaloja kuuman kuivan kauden aikaan. Lavushimandan piirissä on kaksi kansallispuistoa: Lavushimandan kansallispuisto ja Etelä-Luangwan kansallispuisto. Lisäksi piirissä on kolme riistanhoitoaluetta.

Lavushimandan piiristä johtaa maantie T2 maakunnan pääkaupunkiin Chinsaliin. Lisäksi alueen läpi kulkee Tansanian–Sambian rata ja piirin alueella on viisi toimivaa juna-asemaa: Lukulun, Finkulin, Munungan, Salamon ja Kalonjen asemat. Radalla liikennöivät junat kuljettavat sekä tavaraa että ihmisiä, mutta junaliikenteen suurimmat haasteet ovat kaluston vanhanaikaisuus sekä junien hitaus. Raideliikenteessä on kuitenkin kasvupotentiaalia ja liikenteen kehittäminen vaatisi investointeja nopeampiin sekä nykyaikaisempiin juniin. Tie- ja raideliikenteen lisäksi Lavushimandan piirissä toimivat myös eri yritysten lanka- ja matkapuhelinverkot sekä Internet-yhteys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muchinga Province Provincial Administration: Lavushimanda (englanniksi)