Lautasventtiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lautasventtiili osineen
Lautasventtiilit ja nokka-akselit näkyvät sylinterin yläosassa
Tämä artikkeli käsittelee moottorin osaa. Rakennuksissa käytetyt lautasventtiilit kuuluvat venttiili artikkeliin.

Lautasventtiili on sienen muotoinen venttiili, joka liikkuu putkimaisessa venttiilinohjaimessa. Varren päässä olevan lautasen reunat tiivistyvät venttiilinistukkaa vasten venttiilin ollessa kiinni. Lautasventtiileitä käytetään käytännössä kaikissa nelitahtimoottoreissa avaamaan ja sulkemaan imu- ja pakokanavat.[1]

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautasventtiili on toiminnaltaan erilainen verrattuna esimerkiksi liukuventtiileihin. Avautuessaan lautasventtiili liikkuu kohtisuoraan poispäin venttiilinistukasta, joten näiden pintojen välillä ei tapahdu liikettä. Tästä seuraa se, että venttiili ei tarvitse voitelua toimiakseen. Lautasventtiilin muoto ja sijainti sylinterinkannessa aiheuttavat sen, että sylinterissä palamisen aikana oleva korkea paine auttaa venttiiliä tiivistymään venttiilinistukkaa vasten. Venttiilin tiivis sulkeutuminen on tärkeää koska se edesauttaa lämmön siirtymistä venttiilistä sylinterinkanteen.

Toiminta polttomoottorissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polttomoottorissa on venttiileitä kahta eri tarkoitusta varten. Imuventtiilit avautuessaan päästävät uuden polttoaine/ilma seoksen imusarjasta sylinteriin (pois lukien diesel-moottori jossa polttoaine suihkutetaan suoraan sylinteriin). Pakoventtiilit päästävät sylinteristä palaneen seoksen poistumaan pakosarjaan ja siitä edelleen pakoputkistoon. Venttiilinvarren ympärillä oleva jousi pitää venttiilin suljettuna, kunnes nokka-akselin nokka työntää venttiilin auki, tavallisissa moottoreissa tämä toimii hyvin, mutta nopeakierroksisissa moottoreissa venttiilin ja jousen massa sekä venttiilijouseen syntyvät resonanssit saavat venttiilin kavitoimaan, jolloin se ei ehdi sulkeutua. Tilanne voidaan korjata käyttämällä jäykempiä jousia, kahta sisäkkäistä jousta, jotka eliminoivat toistensa resonanssit, tai erilaisia venttiilikoneistoja.

Nykyaikaisissa moottoreissa on yleensä kaksi imu- ja kaksi pakoventtiiliä jokaista sylinteriä kohden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TM-autosanasto, s. 96. Yhtyneet Kuvalehdet Oy, 1998. ISBN 951-9435-88-3.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Poppet valve