Venttiilinohjain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venttiilinohjain on venttiilikoneiston osa, jonka sisällä lautasventtiilin varsi liikkuu.[1] Venttiilinohjain on tavallisesti työstetty yhdestä metallikappaleesta, ja käytetty metalli on pehmeämpää kuin venttiilinvarsi, joka on tavallisesti ruostumatonta terästä. Venttiilinohjaimia valmistetaan tavallisesti valuraudasta ja pronssista. Venttiilinohjaimen voitelu perustuu voiteluöljyn roiskumiseen venttiilikoneistossa. Venttiilin tiiviste päästää voiteluöljyä hallitusti venttiilinvartta pitkin venttiilinohjaimen ja venttiilinvarren väliin, ja näin venttiilinvarren ja venttiilinohjaimen välinen kitka pysyy pienenä ja kuluminen on hidasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahonen, Hannu & Honkanen, Velimatti & Krohn, Hannu & Kurki-Suonio, Ilmo & Kurki-Suonio, Tuomo & Lindell, Hannu & Merilinna, Martti & Pitkäjärvi, Martti & Pynnä, Kari & Ylönen, Raimo: TM-autosanasto. Helsinki: Yhtyneet Kuvalehdet, 1998. ISBN 951-9435-88-3.
  • Calver, Keith: Valve guides - Materials and usage Calver Special Tuning. Malton, North Yorkshire. Viitattu 21.4.2019. (englanniksi)
  • Valve Guides J & E Engineering. Rossendale, Lancashire. Viitattu 21.4.2019. (englanniksi)
  • McDonald, Bob: Valve Seats & Guides (Valve Guides) Engine Builder. 30.4.2013. Akron, Ohio: Babcox Media. Viitattu 21.4.2019. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TM-autosanasto, s. 203. Lainaus: "Venttiilinohjain Putki tai holkki, jossa venttiilinvarsi liikkuu. Venttiilinohjaimet kiinnitetään sylinterinkanteen tavallisesti puristamalla. Ne voivat olla pronssia, alumiinia tai muuta pehmeähköä metalliseosta."