Laura Bridgman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laura Bridgman

Laura Dewey Lynn Bridgman (21. joulukuuta 182924. toukokuuta 1889) oli ensimmäinen tunnettu kuurosokea lapsi Yhdysvalloissa, joka kyseisestä kaksoisaistivammasta huolimatta sai kunnollisen koulutuksen.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura oli baptisti ja maanviljelijä Daniel Brigmanin ja tämän vaimon Harmonyn kolmas tytär. Lauran äiti Harmony oli Cushman Downerin tytär ja Joseph Downerin pojantytär.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bridgmanin perhe asui New Hampshiren osavaltiossa. Laura oli syntyessään täysin terve tyttö, mutta ollessaan 2-vuotias, hänen perheessään teki tuhojaan tulirokko. Lauran kaksi isosiskoa menehtyivät sairauteen. Bridgman jäi eloon ja parani tulirokosta, mutta hän menetti kykynsä sekä kuulla että nähdä, ja sairaus tuhosi myös hänen haju- ja makuaistinsa. Lapsena hän oppi kosketuksen avulla ompelemaan ja kutomaan, mutta hän oli vailla kieltä, jolla kommunikoida.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1837 James Barrett Barthmouth Gollegesta tapasi Lauran ja kertoi hänestä Dr. Musseylle, joka oli lääketieteellisen lokeron/ osaston johtaja. Hän puolestaan kirjoitti Dr. Samuel Gridley Howelle, joka oli Perkins School for the Blind-erityiskoulun rehtori. Hän yritti päättäväisesti saada Lauran kouluun ja yrittää kasvattaa hänet. Vanhemmat suostuivat ja Laura lähetettiin oppilaitokseen jo saman vuoden (1837) lokakuussa, jolloin hän oli 7-vuotias (koulu oli sama, jossa myös tunnettu kuurosokea Helen Keller myöhemmin opiskeli). Charles Dickens vieraili koululla vuonna 1842 ja kirjoitti Bridgmanista matkakirjaansa.

Laurasta kasvoi onnellinen, elämäniloinen, rakastava ja optimistinen, mutta hänen hermostonsa ärtyisän ailahtelun takia aloitettiin huolellinen itsekurin/ -kontrollin opettaminen.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opintojensa jälkeen Bridgman toimi opettajana koko lopun ikäänsä. Laura myös ystävystyi Anne Sullivanin, Helen Kellerin tulevan opettajan kanssa.

Vuonna 1841 Laura alkoi pitää päiväkirjaa, johon hän kokosi päivän työnsä ja ajatuksensa.

Lauran vanhimman siskon Maryn kuolema vuonna 1860 aiheutti uskonnollisen kriisin ja hänet vastaanotettiin Baptistiseurakuntaan; hänestä tuli itsetietoisempi ja jotenkin pietistinen joitakin vuosia tämän jälkeen.

Vuonna 1867 Laura alkoi kirjoittaa aineita/ sävelmiä (ks. ainekirjoitus, sävellys), joita hän itse kutsui runoiksi. Tunnetuin niistä on nimeltään "Holy Home" eli suomeksi "Pyhä Koti" (suomenkielisen käännöksen olemassaolosta ei ole saatavilla tietoja).

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1889 Laura Bridgman sairastui, joka lopulta johti hänen kuolemaansa vain 59-vuotiaana. Joitakin vuosia ennen kuolemaansa hän ehti lähettää tekemänsä nuken tuolloin vasta 7-vuotiaalle Helen Kellerille. Hänet haudattiin Dana Cemeteryn hautausmaalle Hanoveriin, New Hampsireen.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Bridgmanin nimi tuli tutuksi kaikkialla esimerkkinä kuurosokean henkilön kasvatuksesta/ koulutuksesta. Helen Kellerin äiti luki Dickensin selvitystä ja oli inspiroitunut hakemaan neuvoa, joka johti hänet palkkaamaan opettajan ja entisen oppilaan samasta koulusta, Anne Sullivanin. Sullivan oppi viittomakielen sormiaakkoset Bridgmanilta ja vei ne mukanaan Helenille, yhdessä Bridgmanin tälle tekemän nuken kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Bridgman NAtional Women's History Museum. Viitattu 27.8.2013.

2. http://www.perkins.org/history/people/laura-bridgman

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]