Laukaisualusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisualustaLC-39B

Laukaisualusta on laitos, josta laukaistaan pystysuoraan rakettikäyttöisiä laitteita, kuten ohjuksia ja kantoraketteja. Sanalla voidaan tarkoittaa vain laukaisuun käytettävää jalustaa tai koko ympäröivää laukaisukompeksia, johon kuuluu lisäksi esimerkiksi raketin tukitorni, josta tapahtuu miehistön tai rahdin lastaaminen sekä sähkön- ja polttoaineensyöttö.[1] Ympäristössä voi olla muuta tarvittavaa infrastruktuuria, kuten polttoaineenkäsittelytiloja, telemetriaa, varastoja ja huoltoteitä.

Laukaisualustan pohjassa on usein raketin lähdössä purkautuvien pakokaasujen hallintakanavia, jotta raketti tai alusta ei vaurioituisi kuumuudesta, ja vedensuihkutusjörjestelmä, joka myös ehkäisee vahinkoja ja vaimentaa ääntä.[2][3]

Laukaisukeskuksessa on yleensä useita laukaisualustoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wessel Wessels: How A Rocket Is Hold Upright And In Place On A Launchpad Headed For Space. 31.5.2022. Viitattu 2.9.2023. (englanniksi)
  2. Wessel Wessels: The Purpose Of A Flame Trench At A Rocket Launch Site Headed For Space. 26.10.2022. Viitattu 2.9.2023. (englanniksi)
  3. Wessel Wessels: The Purpose Of Water Towers At Rocket Launch Sites Headed For Space. 16.11.2021. Viitattu 2.9.2023. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Launch pad