Lasse Wikman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lars ”Lasse” Peter Wikman (s. 1961) on suomalainen viestintäyrittäjä ja itseoppinut sanoittaja. Hänellä on tiedottajan ja mainostoimittajan tutkinnot sekä musiikkialan valmentajakoulutus.[1] Wikman on ollut Georg Malmsten -säätiön hallituksessa (2008–2016), Elvis ry:n hallituksessa (2009–2011) sekä 1990–luvulla Satu ry:n hallituksessa sekä Satu ry:n av-jaoston puheenjohtajana. Lisäksi hän on ollut useissa Teoston toimikunnissa vuodesta 2011.

Wikman oli kymmenen vuotta käsipalloseura Sparta IF:n toiminnanjohtaja. Käsipalloliitto on myöntänyt hänelle hopeisen ansiomerkin ja Sparta kultaisen. Wikman toimi monta vuotta valmentajana ja käsipalloerotuomarina sekä pelasi yhden kauden mestaruussarjassa, Arsenalissa.lähde?

Wikman on sanoittanut lauluja monille suomalaisille iskelmälaulajille. Hän on tehnyt yhteistyötä Charles Plogmanin kanssa ja toimi Plogmanin tiedottajana monta vuotta. Wikman on sanoittanut yli 800 laulua noin sadalle artistille. Hän on tehnyt yhteistyötä eri säveltäjien kanssa, muun muassa Petri Somerin, Kai Jämsän, Pertti Haverisen ja Pertti Jalosen kanssa. Wikman on huomioitu useilla henkilökohtaisilla kulta- ja platinalevyillä. Hänen sanoittamansa kappale tuli toiseksi Syksyn sävelessä 2000 ja hän voitti vuosina 2011 ja 2012 Somero Soikoon -kilpailun yhdessä Petri Somerin kanssa. 2021 hänen sanoittamansa kappale oli viides Syksyn Sävel -kilpailussa.[2]

Sanoittamisen lisäksi Wikman on myös tuottanut ja käsikirjoittanut televisiosarjoja ja käsikirjoittanut opetus- ja yritysohjelmia sekä tietoiskuja. Hänen käsikirjoittamansa yritysohjelmat ovat saaneet parikymmentä palkintoa alan suurimmilla festivaaleilla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.[3] Vuonna 2006 Valitse oikein -ohjelma valittiin Hampurissa festivaalien parhaimmaksi eli se sai Grand Prix -palkinnon. Wikmanin ohjelmia on palkittu myös kotimaisilla festivaaleilla. Lisäksi hän on tehnyt toimittajan ja tiedottajan töitä. Hän opettaa viestintää, yritysvideoiden käsikirjoittamista ja sanoittamista. Hänellä oli oma radio-ohjelma ”Sanat on” 2000-luvun alussa yhdessä Timo Turpeisen kanssa Sävelradiossa. Wikmanilla oli oma kolumnipalsta Iskelmä-lehdessä. Hän kirjoittaa säännöllisesti juttuja ammattilehtiin, kuten Musiikintekijät ja Muusikko. Hän on vakituinen kolumnisti Pitänjänuutiset -lehdessä. Wikman kirjoitti yhdessä Markku Huovisen kanssa 2016 musiikkinäytelmän Mäntyharjun kesäteatteriin ”Tähdet tähtien takana”, 2017 ”Eloa ja kuvaa” ja ”Lähtöruutuun” 2019. Yhdessä Johanna Vikstenin kanssa hän on kirjoittanut lastennäytelmän ”Hääppöstä menoa”.

Wikman oli valitsemassa Suomen Oscar-ehdokasta vuosina 2009 ja 2010 Musiikintekijöiden edustajana.[4] Hän oli Suomen kansainvälisen Euroviisujuryn jäsen 2019.

Tunnetuimpia sanoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”Hento kuiskaus” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit. Suvi Teräsniska
 • ”Jalat alta” säv: Bo Söderholm san: Lasse Wikman esit. Charles Plogman
 • ”Jos mikään ei riitä” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit. Suvi Teräsniska
 • ”Tuulikki pidä huivistasi kii” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit. Neljänsuora
 • ”Olen lähelläsi” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit. Juha Metsäperä
 • ”Huomaan vain sinut” säv: Nalle Ahlstedt& Jore Marjaranta san: Marjaranta& Lasse Wikman esit. Jore Marjaranta
 • ”Ajopuu” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit: Yölintu
 • ”Toinen elämä” säv: Petri Somer san: Lasse Wikman esit: Yö

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Koulutus ja valmennus Wärssy Ky. Viitattu 4.12.2021.
 2. Ajankohtaista: 2021 Wärssy Ky. Viitattu 4.12.2021.
 3. Wikman, Lasse: Palkittuja tuotantoja Wärssy Ky.
 4. Miesten vuoro valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi (Tiedote) Suomen Filmikamari ry. 15.9.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]