Lasca

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva aloitustilanteesta. Toinen pelaaja pelaa vaaleansinisillä ja toinen vaaleanpunaisilla nappuloilla.

Lasca tai Laskers on tammipelistä kehitetty uusi peli, jonka keksijä oli shakin toinen maailmanmestari Emanuel Lasker.

Peliä pelataan 7 × 7 laudalla, ja käytössä ovat vain yhdenväriset, yleensä tummat, ruudut. Nappulat voivat olla minkälaisia vain, mutta niitä pitää pystyä pinoamaan.

Pelinappuloita kutsutaan sotilaiksi, eivätkä ne voi liikkua takaisin päin. Kun sotilailla pääsee vastustajan puoleiselle viimeiselle riville, niistä tulee upseereita. Tämän jälkeen ne voivat liikkua myös takaisin päin.

Suurin ero tammeen verrattuna on, että Lascassa nappuloita ei poisteta laudalta lyödessä. Ne lyödään kyllä samalla tavalla. Lyöty nappula asetetaan aina oman nappulan alle, jolloin muodostuu pylväs. Pylvästä hallitsee se pelaaja, jonka nappula on päällimmäisinä. Pylväs liikkuu aina kokonaan, ja sillä tavalla kuin ylin nappula voi liikkua.

Jos pylvään yli hypätään, eli se vangitaan, vain ylin nappula pylväässä otetaan kiinni. Se ja oma pylväs tai nappula siirrettään ruutuun, johon oltiin hyppäämässä.

Lyöminen on aina pakollista, jos niin voi tehdä. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia pakottaviin uhrauksiin, joilla voi saavuttaa pidempikantoista etua.

Pelin voittaa silloin:

  1. kun vastustajalla ei ole enää laillisia siirtoja jäljellä.
  2. kun kaikki vastustajan nappulat on kaapattu.
  3. kun vastustaja luovuttaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]