Lars Magnus Ericsson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lars Magnus Ericsson
Swedish inventor Lars Magnus Ericsson.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 5. toukokuuta 1846
Värmskog
Kuollut 17. joulukuuta 1926 (80 vuotta)
Botkyrka
Muut tiedot
Yritys Telefonaktiebolaget LM Ericsson
L.M. Ericssonin patsas Telefonplanilla Tukholmassa.

Lars Magnus Ericsson (5. toukokuuta 1846 Värmskog17. joulukuuta 1926 Botkyrka) oli ruotsalainen teollisuusmies, keksijä ja puhelintekniikkaa valmistavan Telefonaktiebolaget LM Ericsson perustaja.

Ericsson syntyi Värmlannissa. Isänsä kuoltua hän joutui 12-vuotiaana aloittamaan työn kaivosmiehenä. Ansaittuaan tarpeeksi rahaa hän muutti Tukholmaan vuonna 1867. Siellä hän työskenteli kuusi vuotta Öllers & Con lennättimiä valmistavassa tehtaassa. Kykyjensä ansiosta hän pääsi opiskelemaan ulkomailla kojeiden rakentamista vuosien 1872–1875 aikana. Yksi hänen työnantajistaan oli myös Siemens & Halske.

Palattuaan Ruotsiin 1876 hän perusti pienen hienomekaanisen työpajan ystävänsä Carl Johan Anderssonin kanssa joka oli myös työskennellyt Öllers & Co:lla. Hän perusti puhelinyhtiönsä tutkittuaan Bellin ja Siemensin valmistamia puhelinkojeita ja alkaen valmistaa omia kojeita niiden perusteella.

Hän vältteli turhaa julkisuutta ja ei tahtonut nousta saavutuksistaan huolimatta palvonnan kohteeksi. Hänen kerrotaan olleen vaativa mutta toisaalta hänen alaisensa tunsivat suurta kunnioitusta häntä kohtaan. Liiketoimissaan hän oli epäileväinen ja varovainen. Vuonna 1900 hän jäi eläkkeelle L.M. Ericssonilta 54-vuotiaana. Yhtiön osakkeet hän piti vuoteen 1905 saakka kunnes myi ne kaikki pois. Ericssonin kuoltua 1926 hänet haudattiin Botkyrkaan Hågelbyhyn, merkitsemättömään hautaan hänen omasta pyynnöstään.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lars Magnus Ericsson