Lapsista raportointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapsista raportointi on journalismiin liittyvä erityisseikka, jota koskettavat erilliset eettiset ohjeet. Alle 18-vuotiailla on suurempi yksityisyyden suoja kuin aikuisilla. Suomen Journalistiliiton laatimien journalistin ohjeiden (JO) lisäksi viestimien tulisi lapsista raportoidessa huomioida YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa määritellyt oikeudet. Ainakin joillain lehtitaloilla, kuten Yleisradiolla, on lisäksi omat eettiset ohjeistukset lapsista raportoimiseen[1]. Lapsen oikeuksien sopimuksen ja journalistien eettisten ohjeiden mukaan viestimillä on vastuu arvioida haastattelun, kuvaamisen tai materiaalien julkaisun vaikutukset lapseen ja tarvittaessa suojella lasta riippumatta siitä, missä päin maailmaa lapsi elää.

Journalistin ohjeet ohjeistaa aina noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita (JO 30). Kun on olemassa riski lapsen joutumisesta rangaistuksi tai vahingoitetuksi, lapsen henkilöllisyys on peitettävä sekä kuvasta että tekstistä (JO 31, 32, 33, 34).[2]

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsilla on oikeus ilmaista mielipiteensä ja osallistua ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti itseään koskevien asioiden käsittelyyn. Samalla sopimus takaa lapsille oikeuden yksityisyyteen ja luottamuksellisuuteen. Lisäksi sopimus takaa lapselle oikeuden tulla suojelluksi leimautumiselta, vahingolta ja rangaistukselta sekä mahdollisuudelta joutua vahingoitetuksi tai rangaistuksi[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lapset ja nuoret Ylessä yle.fi. Arkistoitu 2.10.2022. Viitattu 21.1.2023.
  2. Journalistin ohjeet 2014 Journalistiliitto. Arkistoitu 20.12.2014.
  3. OHJE LAPSISTA RAPORTOINTIIN Suomen UNICEF ry. Arkistoitu 22.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]