Lammin lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lammin lukio
Lammin lukion ja Hakkalan koulun yhteinen koulurakennus (2008).
Lammin lukion ja Hakkalan koulun yhteinen koulurakennus (2008).
Sijainti Lamminraitti 35, 16900 Lammi[1][2]
Koordinaatit 61.0818°N, 25.0074°E
Tyyppi suomenkielinen lukio
Perustettu 1.9.1961
Rehtori Esa Kähkönen
Oppilaita 84 (lukuvuosi 2023-24)
Verkkosivut

Lammin lukio on Lammin pitäjässä sijaitseva lukio. Lammin lukio toimii samoissa rakennuksissa Hakkalan koulun kanssa. Opetushenkilökuntaa on Lammin lukiolla Hakkalan koulun kanssa yhteensä 36 ja oppilaita lukiossa on 84 (lukuvuosi 2023-24).

Vuonna 2007 käyttöön otetun koulurakennuksen lisäksi opetustiloja ovat viereinen Pasaapelin rakennus, Lammin kirjasto ja vuonna 2009 valmistunut Lammin liikuntakeskusjoka pitää sisällään liikuntahallin, uimahallin ja kuntosalin.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luku  [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin lukio perustettiin 1.9.1961, kun Lammin yhteiskoulu laajentui 8-luokkaiseksi oppikouluksi. Elettiin suurten ikäluokkien aikaa ja ajatus lukion perustamisesta Lammille oli ollut esillä. Alussa lukiolla oli pulaa tarvikkeista, joita saatiin osa lahjoitusten kautta mm. 400 juhlasalin tuolia vanhempainyhdistykseltä. Lammin ja Tuuloksen kuntien myöntämä apuraha auttoi koulua kohentamaan koulun tiloja ja rakennuksesta syntyneiden kulujen maksamisessa.

Lukioon otettiin ensimmäisenä vuotena 28 oppilasta, joista kirjoitti itsensä ylioppilaaksi kolmenvuoden jälkeen 11. Lammin yhteiskoulun laajentuminen vilkastutti oppilaiden vapaita harrastuksia mm. Teinikunnan perustaminen (12.10.1961).

1970-luku  [muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

70-Luvulla Lammin lukio oli kasvanut tasaisesti ja 1974 lukiossa oli 183 oppilasta. 70-luvulla lukiossa oli useilla lukuvuosilla laajoja epidemioita.  

Lukio myös aloitti 70-luvulla erilaisia perinteitä, joista yleisesti tunnettu vanhojen tanssit. Lammin lukion käynneille ja siellä työskennelleet tuttu ruusukonva perinne sai myös alkunsa 70-luvulla.

Rehtorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keijo Vähätalo 1962-1994
  • Tella Iisakkila 1994-2005
  • Pieta Tukkimäki-Hildén 2005-2007
  • Kyllikki Vilkuna 2007-2014
  • Esa Kähkönen 2014-

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin lukiossa perinteiksi ovat muodostuneet esimerkiksi vuosittain järjestettävä ruusukonva sekä keväisin nähtävät musikaali, lukion projektiviikolla esitettävä musikaalille vaihtoehtoinen senioriprojekti ja lukio vs. yläkoulu -pesäpallo-ottelu.

Elokuussa lukion tutorit ryhmäyttävät 1. vuoden opiskelijoita niin kutsutun junnupäivän merkeissä, jolloin järjestetään myös leikkimieliset eliittikisat, joissa lukiolaiset ottavat mittaa toisistaan pelailun merkeissä. Tutorit ovat 2. vuoden opiskelijoita ja ryhmäyttämisen lisäksi he ovat mukana esittelemässä Lammin lukiota niin lukion omassa esittelyillassa kuin muilla kouluilla tai tapahtumissa.  

Helmikuussa 2. vuoden opiskelijat eli sennut suunnittelevat ja järjestävät abeille perinteikkään ruusukonvan ennen samalla viikolla nähtäviä penkkareita ja wanhojen tansseja. Ruusukonvan ideana on hyvästellä ja juhlistaa lukionsa päättäviä abeja. Juhlalle valittu teema näkyy pukeutumisessa ja koristelussa. Esimerkiksi vuoden 2023 teemana oli kasino ja vuonna 2024 teemaksi valikoitui venetsialaiset. Iltaan sisältyy joka vuosi opiskelijoiden bändiesityksiä, ruokaa sekä abeille suunnattua ohjelmaa.

1. vuoden opiskelijat eli junnut hoitavat illan järjestelyt sennujen ohjeistamana. Junnujen tehtäviä ovat esimerkiksi maljapuheen pitäminen ja ruuan valmistaminen sekä sen pöytiintarjoilu. Vapaaehtoiset opiskelijat muodostavat ruusukonvan bändin ja harjoittelevat abien toivomia biisejä hyvissä ajoin.

Lammin lukiossa on opiskelijakuntatoimintaa lukiolain mukaisesti. Opiskelijakunnan hallituksen toiminta on tuottanut vuosien saatossa tulosta erilaisten hankkeiden toteuttamisessa opiskelijoiden ideoita ja ehdotuksia kuullen. Lukiolaisten ja yläkoululaisten yhteiseen käyttöön on saatu mm. välipala-automaatti ja käytävien yhteisten oleskelupaikkojen lisäksi yksi luokkatila on suunnattu lukiolaisten käyttöön sekä oleskeluun esimerkiksi hyppytunteja varten.

Aktiivisesti toimivan opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja valitaan vuosittain hallituksen 2. vuoden opiskelijajäsenistä.

Musikaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lammin lukion musikaali on ollut vanha perinne jo vuodesta 1987 lähtien. Jokaisena vuotena toisen vuosikurssin opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat itsenäisesti ainutlaatuisen musikaalin, joka esitetään koululle ja yleisölle. Tämä tapahtuma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden ilmaista luovuuttaan ja kehittää esiintymistaitojaan samalla, kun se rikastuttaa koulun kulttuurielämää.

Musikaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lammin lukio Koulutuskuntayhtymä Tavastia, kktavastia.fi. Viitattu 15.7.2018.
  2. Hämeenlinnan karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat) Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 15.7.2018.
  3. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä osat ei löytynyt

Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”Hakkala”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.
Viittausvirhe: <ref>-elementin nimeä ”toim.kertomus2017”, johon viitataan elementissä <references> ei käytetä edeltävässä tekstissä.