Lakelandinterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lakelandinterrieri
Lakeland.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Englanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 485[1]
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö Luolakoira
Nykyinen käyttö Seurakoira
Elinikä 12–15 vuotta[2]
Muita nimityksiä Leikki
FCI-luokitus ryhmä 3
Ulkonäkö
Paino 7–8 kg
Säkäkorkeus alle 37 cm
Väritys vehnä, punainen, sininen/parkki, musta/parkki, sininen, musta

Lakelandinterrieri (Lakeland Terrier) on hyvin vanha koirarotu, joka kuuluu FCI-roturyhmään 3 - Terrierit.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun alkuaikoina on jalostukseen käytetty useita eri risteytyksiä toivottujen ominaisuuksien saavuttamiseksi: nykyisin jo kadonnutta Old English Black and Tan Terrieriä sekä monien nykyisten terrierirotujen esi-isiä. Tämän moninaisen jalostuspohjan tuloksena lakelandinterrierin turkin värille sallitaan useita vaihtoehtoja: musta, sininen, maksanruskea, vehnänvärinen, punainen, black and tan, grizzle and tan, liver and tan ja blue and tan. Yleisimpien värien ollessa kuitenkin black and tan, grizzle and tan ja punainen. Erikoisuutena muihin maihin verrattuna Suomessa on useita laadukkaita mustia lakelandinterriereitä. Musta väri on nykyisin erittäin harvinainen jopa rodun kotimaassa Englannissa. Lakelandinterriereillä on tiheä ja karkea peitinkarva. Niiden korvat ovat eteenpäin taipuneet ja häntä korkealle kiinnittynyt. Lakelandinterrierit painavat 7–8 kg ja ovat alle 37 cm:n korkuisia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu polveutuu vanhasta musta-ruskeiden terrierien kannasta, johon on risteytetty borderia, dandiedinmontia ja karkeakarvaista kettuterrieriä. Käyttökoirana lakelandinterrieri oli ketterä ja armoton metsästäjä, joka työskenteli tehokkaasti saalista ajaen Ison-Britannian järviseudun kallioisissa maastoissa. Se oli valmis metsästämään paljon itseään suurempiakin eläimiä. Ennen rodun hyväksymistä vuonna 1928, tämäntyyppisiä koiria kutsuttiin Cumberlandin tai Westmorelandin terrieriksi.

Lakelandit nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään lakelandien vuosittainen rekisteröinti on vaihtelevaa, kun 90-luvun alussa rekisteröitiin jopa 40 pentua vuodessa. Rodun huono tunnettavuus ja vähäisyys lienee suurin syy suosion vaisuuteen. Muotovalioksi lakelandit tulevat 3 sertifikaatilla, käyttökoetuloksia ei koirilta enää nykyään vaadita. Rodulla on kilpailuoikeudet MEJÄ- ja luolakokeissa. Monella lakelandinterrierillä on vanhat vaistot hyvin tallessa, mutta vain harvat ovat hankkineet käyttövaliotunnuksen luolilta. Perinteisen harrastuksen korvikkeeksi ovat yhä voimakkaammin nousseet uudet lajit:agility, etsintä-, sekä pelastuskoiratoiminta. Löytyypä muutamia erittäin harjaantuneita sienikoiraleikkejä. Lakeland onkin sopivan kokoisena, nopealiikkeisenä, älykkäänä, vilkkaana, uteliaana sekä rohkeana ja periksi antamattomana koirana kiitollinen rotu melkein mihin vain harrastukseen.

Harrastusmahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Lakelandinterrieri tulee muotovalioksi kolmella sertifikaatilla; käyttökoetuloksia ei koirilta nykyisin enää vaadita. Nykyään erittäin harva lakelandinterrierin omistaja on kiinnostunut metsästys- tai luolatoiminnasta, rotu on kuitenkin oikeutettu kilpailemaan MEJÄ- ja luolakokeissa ja monella lakelandinterrierillä on nämä vaistot vielä hyvin tallessa!

Metsästyksen korvikkeena lakelandinterrieri nauttii agilitystä, johon se onkin rakenteellisesti ja luonteensa puolesta hyvin soveltuva. Kilpailumenestystäkin on jo kertynyt useille koirille. Työkoiran ominaisuuksia voi hyödyntää myös etsintä- ja pelastustehtäviin; kaksi lakelandinterrieriä on hyväksytty jäseniksi viranomaisten apuna toimiviin pelastusryhmiin. Tottelevaisuuskehissä lakelandinterrierit ovat olleet harvinaisuuksia, eikä toistaiseksi yhtään tottelevaisuusvaliota tästä rodusta löydy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 27.8.2017)
  2. Lakeland Terrier. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]