Ladies’ Circle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ladies’ Circle (LC) on kansainvälinen uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton nuorten naisten järjestö. Sen veljesjärjestö on Round Table (RT). Jokaisella jäsenmaalla on oma kansallinen organisaationsa ja nämä kuuluvat kansainväliseen kattojärjestöön Ladies’ Circle International (LCI). Suomessa toimii kansallisen tason organisaatio Ladies’ Circle Suomi- Finland ry (LCSF ry), jonka mottona on ”Ystävyys, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladies’ Circle on miesten Round Table -järjestön sisarjärjestö. Ensimmäisen LC-klubin ovat perustaneet Englannissa vuonna 1930 Bournemouthin RT-klubin miesten vaimot. Englannin kansallinen LC perustettiin vuonna 1936. LC-toiminta laajeni Brittein saarten ulkopuolelle vasta 1940-luvulla, vaikka RT oli ehtinyt jo levitä melko laajalle. Englannin jälkeen ensimmäiset LC-klubit perustettiin Ruotsiin vuonna 1947 ja Tanskaan vuonna 1949.

Suomeen LC- toiminnan toi Marja Suominen vuonna 1959, jolloin Suomen ensimmäinen LC-klubi perustettiin Tampereelle. Klubeja perustettiin lisää muualle Suomeen, ja Suomen kansallinen LC perustettiin 1960. Englannin, Ruotsin ja Tanskan kansalliset LC:t perustivat yhteisen kattojärjestön LCI:n vuonna 1959 ja Suomi liittyi siihen vuonna 1960. Tähän mennessä ympäri Suomea on perustettu 115 LC-klubia (2015). Keväällä 2016 toiminnassa oli 102 klubia, joissa oli noin 1580 aktiivista jäsentä.

Motto ja tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladies’ Circle Internationalin motto on ”Friendship and Service” ja logona kompassi, joka säteilee ystävyyttä ja palvelualttiutta ympäri maailman.

Suomen LC:n tunnuslause ”Ystävyys, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys”. Tunnus on rukinlapa, joka symboloi naisellista, suomalaiskansallista kulttuurikuvaa kehräävästä naisesta rukin äärellä. Se kuvaa myös suomalaista LC-siskoa naisena, kotiäitinä, ansiotyöntekijänä; hänen sitkeyttään, uutteruuttaan ja lujuuttaan. [1] Jokaisella suomalaisella LC-siskolla on jäsenyytensä merkkinä rukinlapatunnus.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LC-klubin jäseneksi voidaan kutsua 18-45-vuotias RT-jäsenen avo- tai aviopuoliso. Jäseneksi voidaan lisäksi kutsua muita 18-45 -vuotiaita naisia, jotka edustavat sellaista alaa tai harrastuspiiriä, joka ei ennestään ole klubissa edustettuna. [2]

LC-toiminnan ytimenä ovat klubit ja niiden toiminta. Klubit ovat rekisteröityjä ja LCSF ry:n jäseniä. Klubin toiminnasta vastaa klubin puheenjohtaja apunaan johtokunta (yleensä varapuheenjohtaja, contactlady eli pastpuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja sekä klubimestari). Kukin klubin jäsen valitaan eri virkoihin vuorollaan, vuodeksi kerrallaan.

Suomen LC-klubit on jaettu yhdeksään piiriin. Jokaisen piirin toiminnasta vastaa piiripuheenjohtaja. Klubit ja piirit kokoaa yhteen LCSF ry, jonka toimintaa johtaa presidentti ja hallitus. Klubitoiminnan lisäksi jäsenet voivat siis toimia järjestön tehtävissä myös piiritasolla ja kansallisella tasolla. Jokaiseen piiriin valitaan vuosittain piiripuheenjohtaja. Piiripuheenjohtajat, joita on yhteensä yhdeksän, kuuluvat myös LCSF:n hallitukseen. Kansalliselta tasolta on mahdollisuus pyrkiä kansainvälisiin hallitustehtäviin.

Suomessa LC-klubit kokoontuvat säännöllisin välein, yleensä joka kolmas tai neljäs viikko. Kokouksissa käsitellään viralliset asiat, yleensä LCSF:n toimintaan liittyviä asioita. Jokaisen klubilaisen oikeutena ja velvollisuutena on vuorollaan joko pitää tai järjestää esitelmä. Lisäksi klubeissa voidaan pitää kolmen minuutin pituisia eli keskusteluun kannustavia lyhyitä alustuksia jostakin aiheesta. Myös vierailevia esitelmöitsijöitä voidaan käyttää. Alustukset ja esitelmät voivat käsitellä mitä tahansa elämänaluetta, klubilaisten työtä tai harrastusta tai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Tavallisten kokousten lisäksi monet klubit järjestävät juhlia. Klubit tekevät erilaisia retkiä kotimaassa ja ulkomaillekin. Jäsenet osallistuvat piirin ja kansallisen sekä kansainvälisen tason tilaisuuksiin ja vuosikokouksiin. Näistä tärkeimmät ovat syksyllä järjestettävät LCI:n vuosikokous (järjestetään eri puolilla maailmaa), LCSF:n syyskokous, piireittäin järjestettävät piirikokoukset sekä keväällä pidettävä LCSF:n kevätkokous, joka järjestetään samanaikaisesti ja yhdessä Round Table Suomi Finland ry:n kanssa.

Ladies’ Circle Internationalin toiminnan tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Edistää kansainvälistä ystävyyttä, ymmärrystä ja hyvää tahtoa
  • Lisätä jäsentensä tietoisuutta ja ymmärrystä toinen toisiaan ja muita ihmisiä kohtaan
  • Edistää, koordinoida ja kehittää LC-toimintaa ympäri maailman
  • Olla poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton

Ladies’ Circle Suomi- Finland ry:n toiminnan tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Suomessa toimivien Ladies’ Circle- klubien keskuselimenä, joka tukee LC-klubien jäsenten toimintaa tunnuslauseensa ”Ystävyys, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys” hengessä: mahdollistaa klubien jäsenten henkistä kasvua, kehittää itsenäistä ajattelu- ja esiintymiskykyä sekä yhteiskunnallista vastuuntuntoa ja edistää kansainvälistä ymmärrystä ja ystävyyttä. [3]

Käytännössä LC:n tavoitteena on laajentaa jäsentensä näköpiiriä oman ammattinsa ja elämänpiirinsä ulkopuolelle. Tunnuslauseensa mukaisesti Ladies’ Circlessa harjoitetaan myös hyväntekeväisyystyötä, mutta sen laatu ja määrä on pitkälti jokaisen klubin itsensä päätettävissä. Kansainvälisesti LC:llä on aina hyväntekeväisyyskohde, joka valitaan kahden vuoden välein LCI:n vuosikokouksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. LCSF:n matrikkeli
  2. LCSF:n käsikirja
  3. LCSF:n säännöt