La Amistadin suojelualue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pilvimetsää Panamassa

La Amistadin suojelualue (esp. Parque Internacional La Amistad) on Costa Rican ja Panaman yhteinen luonnonsuojelualue Keski-Amerikassa. Alueen pinta-ala on 221 000 hehtaaria.[1] Suojelualue on UNESCOn maailmanperintökohde.[2]

Suurin osa puistosta on Costa Rican alueella, missä siihen kuuluu osia Talamanca-vuorista ja rantaviivaa sekä Karibianmeren että Tyynenmeren puolella. Puisto on pääosin vaikeakulkuista, ja sinne pääsee helpoimmin Panamasta käsin.

Alueen ytimessä on noin 6 000 neliökilometriä trooppista sademetsää, jossa elää monia endeemisiä ja harvinaisia kasvilajeja. Puistossa on tavattu seitsemän erilaista tammilajia, noin 400 lintulajia, noin 260 matelija- ja sammakkoeläinlajia. Harvinaisten nisäkäslajien joukossa ovat Länsi-Panaman viimeiset isot kissaeläimet kuten puuma, oselotti, jaguarundi, tiikerikissa ja jaguaari.[3]

Costa Rican ja Panaman korkeimmat vuoret, 3 819 metrin korkuinen Cerro Chirripó ja 3 475 metriä korkea Volcán Barú sijaitsevan alueella.[3] Parun tulivuoren läheltä on löytynyt jäänteitä esihistoriallisesta ihmisasutuksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. UNESCOn arviointi
  2. EDU.fi
  3. a b Aarnio, Juuso (käänt.): 501 luonnonihmettä, jotka on nähtävä edes kerran eläessään, s. 113. Helsinki: Readme.fi, 2010. ISBN 978-952-220-248-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]