Koordinaatit: 52°18′N, 8°37′E

Lübbecke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lübbecke
vaakuna
vaakuna

Lübbecke

Koordinaatit: 52°18′N, 8°37′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Minden-Lübbecken piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 65,0 km²
Korkeus 104 m
Väkiluku (2021) 25 711[1]
 – Väestötiheys 395 as./km²
Postinumero 32312
Suuntanumero(t) 05741, 05743

Lübbecken sijainti Minden-Lübbecken piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Lübbecke on kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Saksan länsiosassa. Sen historia alkaa 770-luvulta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri osa Lübbeckestä on maaseutua.

Lübbecke sijaitsee Nordrhein-Westfalenin koilliskolkassa matalahkon Wiehengebirge-vuoriston pohjoispuolella. Lübbecken etäisyys Düsseldorfista on noin 175 kilometriä koilliseen, Hannoverista noin 75 kilometriä länteen ja Bielefeldistä noin 30 kilometriä pohjoiseen.[2] Lübbecke kuuluu Nordrhein-Westfalenin koillisosan kattavaan noin kahden miljoonan asukkaan Ostwestfalen-Lippen alueeseen, joka vastaa Detmoldin hallintopiiriä.

Nykyinen Lübbecke syntyi kuntaliitosten seurauksena 1973. Kaupunki koostuu kahdeksasta osa-alueesta, joista väekkäin on kanta-Lübbecke. Kantakaupungin itäpuolella sijaitsee toiseksi väekkäin osa-alue Gehlenbeck, jonka itäpuolella on Eilhausen ja Nettelstedt. Kantakaupungin länsipuolella sijaitsee Alswede, Stockhausen, Blasheim ja Obermehnen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin asiakirjamaininta Lübbeckestä on vuodelta 775 muodossa Hlidbeki. Paikkakunta oli Mindenin hiippakuntaan kuuluneen kantaseurakunnan keskus ja se sai kaupunkioikeudet piispa Volkwinilta 1279. Lübbecken raatihuone mainitaan ensi kerran 1460, se tuhoutui vuoden 1705 kaupunginpalossa ja rakennettiin uudelleen 1709. Kaupunkia turvanneet keskiaikaiset linnoitukset muureineen, vallihautoineen ja vahtitorneineen purettiin 1800-luvun alkupuolella. Kaupunkikuva muuttui huomattavasti, ja uusia katuja rakennettiin osin linnoituksesta puretuista kivistä. Lübbecken talous alkoi kukoistaa teollisen toiminnan virittyä. Kaupunkiin perustettiin sikaritehdas 1863, se työllisti noin kuusi tuhatta henkeä vuonna 1938. Rautatieyhteyden Lübbecke sai 1899.[3]

Toisesta maailmansodasta Lübbecke selvisi vähin vaurioin. Britit pitivät miehityshallintoaan Lübbecken hallintorakennuksissa aina vuoteen 1983. Kaupungin keskustaan valmistui jalankulkuvyöhyke vuonna 1975.[3]

Lübbecken historiallisia kirkkoja ovat muun muassa kaksi St. Andreas -kirkkoa. Toinen sijaitsee kantakaupungissa ja toinen Alswedessa. Gehlenbeckissa sijaitsee myöhäisgoottilainen St. Nikolaus. Lübbecken vanhakaupunki ei ole säilynyt eheänä, sillä useita vanhoja ristikkotaloja purettiin 1900-luvun jälkipuoliskolla.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lübbeckessä harjoitetaan muun muassa koneenrakennusta ja siellä toimii peliautomaatteja kehittävä ja valmistava Gauselmann-Gruppe[4]. Paikallinen olutpanimo on 1842 perustettu Privatbrauerei Ernst Barre[5].

Lübbecken rautatieasema, Bahnhof Lübbecke (Westf), sijaitsee rataosuudella Bünde–Bassum. Bundesstraße 65 ja 239 risteävät kaupungin alueella. Moottoritie BAB 2 kulkee kaupungin itäpuolitse ja Alankomaiden rajalta alkava BAB 30 eteläpuolitse.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. (saksaksi)
  2. Entfernung von Lübbecke nach_ Luftlinie.org. Viitattu 6.6.2022. (saksaksi)
  3. a b Die Geschichte der Stadt Lübbecke Luebbecke.de. Stadt Lübbecke. Viitattu 6.6.2022. (saksaksi)
  4. Wir sind Gauselmann Gauselmann.de. Gauselmann AG. Viitattu 6.6.2022. (saksaksi)
  5. Barre : Privatbrauer aus Leidenschaft Gauselmann.de. Privatbrauerei Ernst Barre GmbH. Viitattu 6.6.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lübbecke.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Lübbecke