Koordinaatit: 52°11′N, 8°41′E

Löhne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Löhne
Ulenburgin linna
Ulenburgin linna
vaakuna
vaakuna

Löhne

Koordinaatit: 52°11′N, 8°41′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Herfordin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 59,5 km²
Korkeus 70 m
Väkiluku (2021) 40 010[1]
 – Väestötiheys 672 as./km²
Postinumero 32584
Suuntanumero(t) 05732, 05731, 05228









Löhnen sijainti Herfordin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Löhne on kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Viidestä maalaiskunnasta vuonna 1969 muodostettu kaupunki tunnetaan keittiökalusteita valmistavista yrityksistään. Kaupunkirakenteeltaan Löhne on melko hajanainen. Merkittävä historiallinen rakennus on Ulenburgin vesilinna 1560-luvulta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löhne sijaitsee Nordrhein-Westfalenin koillisosassa. Etäisyys Düsseldorfista on noin 170 kilometriä koilliseen, Hannoverista noin 70 kilometriä länsilounaaseen ja Bielefeldistä noin 25 kilometriä koilliseen. Etäisyys Hampurista on noin 175 kilometriä etelälounaaseen, maanteitse noin 230 kilometriä.[2] Löhnen lounaisraja noudattaa Weserin sivujoen Werren uomaa, joka kääntyy kaupungin keskustan kohdalla itään ja virtaa keskustan halki kohti Weseriä.

Nykyinen Löhne syntyi 1969, kun maalaiskunnat Gohfeld, Löhne-Ort, Mennighüffen, Obernbeck ja Ulenburg liitettiin toisiinsa. Samassa yhteydessä Löhnestä tehtiin virallisesti kaupunki. Osa-alueista väekkäin on Gohfeld. Kaupunkiasutusta on etenkin Löhnen keskiosassa, josta se jatkuu katkeamattomana itään Bad Oeynhausenin kaupunkiin. Löhnen eteläosa on maalaismaista. Herfordin piirikunnan hallintokaupunki Herford sijaitsee Löhnen lounaispuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Horst Bohatschekin taideteos Vier Elemente Löhnen rautatieasemalla.

Löhne on kaupunkina nuori, mutta sen osa-alueilla on pitkä historia. Gohfeld mainitaan asiakirjoissa ensi kerran 1224. Kylää koetteli ruttoepidemia 1636. Seitsenvuotisen sodan aikana 1. elokuuta 1759 kylässä käytiin taistelu Schlacht bei Gohfeld. Mennighüffen mainitaan ensi kerran 1055. Holsteinin herttuat saivat kylässä valtaa 1600-luvun puolessavälissä. Löhne ilmaantuu aikakirjoihin vuonna 1150 muodossa Lenithe. Kylä sai rautatieyhteyden 1875 ja rautatieasemaa pommitettiin maaliskuussa 1945. Obernbeck mainitaan asiakirjoissa ensi kerran 1151. Osa-alueista nuorin ja vähäväkisin on Ulenburg, jonne rakennettiin vesilinna Wasserschloss Ulenburg 1568–1570.[3].

Löhnen historialliseen arkkitehtuuriim kuuluu Ulenburgin vesilinnan ohella kirkkorakennukset, kuten Mennighüffenin evankelinen kirkko ja Gohfeldin barokkityylinen Simeonkirche. Historiallisia ristikkotaloja on useita.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löhnessä toimii lukuisia keittiökalusteiden valmistajia. Kaupungin logistinen sijainti on hyvä, moottoritie BAB 30 kulkee sen halki lännestä itään ja BAB 2 aivan sen itäpuolitse.[4] Löhnen rautatieasema, Bahnhof Löhne, sijaitsee rataosuudella Hamm–Minden. Se oli aikoinaan yksi luoteisen Saksan rautatieliikenteen solmukohdista. Nykyisin asema kuuluu luokkaan 4 Saksan seitsenportaisessa rautatieasemaluokituksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. (saksaksi)
  2. Entfernung von Löhne nach_ Luftlinie.org. Viitattu 5.6.2022. (saksaksi)
  3. Wie aus fünf Ämtern die Stadt Löhne wurde Loehne.de. Stadt Löhne. Viitattu 5.6.2022. (saksaksi)
  4. Standortwissen Loehne.de. Stadt Löhne. Viitattu 5.6.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Löhne.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Löhne