Läntisen rannan aikakirjat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läntisen rannan aikakirjat
Annals of the Western Shore
Alkuperäisteos
Kirjailija Ursula K. Le Guin
Kieli englanti
Genre fantasia, nuortenkirjallisuus
Julkaistu 20042007
Suomennos
Suomentaja Kristiina Rikman
Kustantaja WSOY
Julkaistu 20052008
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Läntisen rannan aikakirjat (engl. Annals of the Western Shore tai The Chronicles of the Western Shore) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Ursula K. Le Guinin luoma nuorille aikuisille suunnattu fantasiakirjasarja. Kirjasarjaan kuuluu yhteensä kolme kirjaa, Näkemisen lahja, Sanan mahti ja Muistamisen taito, jotka julkaistiin alun perin vuosina 20042007. Jokaisella kirjalla on eri päähenkilöt ja päätapahtumapaikat, mutta niitä yhdistävät jotkin samat sivuhahmot ja paikat. Läntisen rannan aikakirjat on kääntänyt suomeksi Kristiina Rikman, joka on kääntänyt myös Le Guinin muita teoksia kuten Maameren tarinat -kirjasarjaa. Kirjat kustansi WSOY. Kirjasarjaa julkaistiin suomeksi vuosina 20052008. Sarjan ensimmäinen osa Näkemisen lahja oli Locus-palkintoehdokkaana vuonna 2005. Kolmas osa Muistamisen taito voitti vuoden 2008 Nebula-palkinnon parhaasta romaanista[1].

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Näkemisen lahja. (Gifts, 2004.) Suomentanut Kristiina Rikman. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30850-1.
  • Sanan mahti (Voices; 2006 - suom. Kristiina Rikman 2007)
  • Muistamisen taito (Powers; 2007 - suom. Kristiina Rikman 2008)

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkemisen lahja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylämaiden hajanaisilla tiluksilla sinnittelee sukuja, joilla on hallussaan syntyperäisiä erityislahjoja. Heillä on sekä elämää ylläpitäviä kykyjä että tuhoisia voimia vääntää sijoiltaan raajoja, halvaannuttaa tai tehdä vihamiehensä kuuromykiksi. Keskenään torailevat valtapiirit joutuvat elämään alituisessa pelossa, että sukuhaarat käyttäisivät voimiaan naapuria vastaan. Nuori Orrec kieltäytyy isänsä, Caspromantin valtarin Canocin pettymykseksi harjoittamasta tappamisen taitojaan. Surmattuaan viattomia luontokappaleita tahattomasti pelkän katseensa voimalla Orrec pyytää isäänsä sitomaan sokaisevan siteen hänen silmilleen; siihen saakka, kunnes poika oppisi hallitsemaan villiä lahjaansa.

Mutta Orrecin huolet eivät pääty siihen. Drummantin Ogge, mahtavan naapurivaltapiirin johtaja, tarjoaa hänelle puolisoksi casprojen sukuhaarasta periytyvää sukulaistyttöä. Liitto olisi strategisesti tärkeä. Orrec on kuitenkin ehtinyt valita mielitietykseen lapsuudenystävänsä Gryn, jolla puolestaan on taito kutsua eläimiä luokseen, muttei halua saattaa niitä metsästäjien armoille. Loppujen lopuksi selviää, onko Orrecilla todella tuhoamisen/tappamisen taitoa vai onko hän perinyt äitinsä Alamaiden tavallisen ihmisen perimmän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2008 Nebula Awards Nebula Awards. Viitattu 7.5.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]