Länsitoukki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Länsi-Tonttu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Länsitoukki eli Länsi-Tonttu (ruots. Västra Tokan) on saari Helsingin edustan Itäsaarten osa-alueella, noin 13 kilometriä Kauppatorilta ja 7 km Santahaminasta kaakkoon. Saaren pinta-ala on 3,2 hehtaaria. Maasto on avokalliota, jonka notkopaikoissa kasvaa matalaa ulkoluotojen kasvillisuutta. Puita ei kasva ja harvat pensaatkin ovat matalia. Aiemmin saarella oli vain ruotsinkielinen nimi. Sotien aikana se sai suomalaisen nimen Länsi-Tonttu. Jostain syystä nimi vuonna 1969 muutettiin Länsitoukiksi. Merikartoilla nimi Länsi-Tonttu on kuitenkin säilynyt niin, että uusimmissakin painoksissa se yhä on.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään saari on asumaton, mutta 1890-luvulta 1940-luvulle siellä asui vakituisesti kalastajia. Toisen maailmansodan aikana saaren korkeimmalle kohdalle rakennettiin merivartioparakki, joka sodan jälkeen luovutettiin metsästysseuran käyttöön. Parakki paloi 1970-luvulla. Kalastajien rakennukset olivat tuhoutuneet jo aikaisemmin. Nykyisin saaren ainoa rakennelma on tutkaheijastin. Syksyisin saari on linnustajien suosiossa. Saaren omistaa Suomen valtio. Maihinnousu on retkeilijöille sallittu.

Rusalkan uppoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. syyskuuta 1893 venäläinen panssarilaiva Rusalka upposi jonkin matkan päähän Länsitoukista vieden koko miehistönsä, 177 henkeä, meren pohjaan. Saaressa tuolloin asunut kalastaja Poppo Sjöholm on kertonut kuulleensa myrskyn pauhun keskeltä huudon tapaista ääntä, mutta ”luuli aistiensa pettävän tai paholaisen olevan irti”. Vasta seuraavana päivänä hänelle selvisi, että huudot olivat olleet todellisia ihmisääniä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strang, Jan: Saaristounelmia Helsingissä – Vartiosaaren ja Helsingin itäsaariston pienten saarten historia. Sivut 358–361. Helsinki: Antiikki-Kirja, 2016. ISBN 978-951-98135-2-3 (koko alkuperäisen Wikipedia-artikkelin lähde)..