Läjämustesieni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läjämustesieni
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Agaricales
Heimo: Psathyrellaceae
Suku: Varjomustesienet Parasola
Laji: schroeteri
Kaksiosainen nimi

Parasola schroeteri
(P. Karst.) Redhead, Vilgalys & Hopple 2001[1]

Katso myös

  Läjämustesieni Commonsissa

Läjämustesieni (Parasola schroeteri) on Pohjoismaissa tavattava mustesienilaji, joka mielletään erityisesti kalkinvaatijaksi eli sitä tavataan yleisimmin kalkkipitoisessa maastossa. Se voi kasvaa niittytyyppisissä maisemissa ja viihtyy erityisesti lannassa. Itiöemä on pieni, noin sentin korkuinen, ja sitäkin kapeampi. Lakki on aluksi valkea, kellertävän tai punaruskein laikuin keskeltä. Itiöstö on selvästi irtotyvinen eikä muutu mustemaiseksi. Vaalea liereä jalka saattaa vaihdella pituudeltaan kolmesta kahdeksaan senttimetriin, mutta sen paksuus on vain noin millimetrin luokkaa. Laji on puutteellisesti tunnettu uhanalaisuudeltaan (DD). Lajin on alun perin kuvannut tieteelle suomalainen sienitieteilijä Petter Karsten.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parasola Schroeteri Index Fungorum / Search Page. 2020. Viitattu 7.8.2020.
  2. Salo, Niemelä, Nummela-Salo, Ohenoja: ”5, Tattien ja helttasienten ekologiataulukko”, Suomen helttasienten ja tattien ekologia, levinneisyys ja uhanalaisuus, s. 261. Helsinki: Suomen ympäristökeskus, 2005. ISBN 952-11-1996-9.
  3. Jan Vesterholt: ”Parasola”, Funga Nordica, s. 585. Copenhagen: Nordsvamp, 2004. ISBN 978-87-983961-3-0. (englanniksi)