Kyröskoski (laveeraus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyröskoski
Nimi Kyröskoski
Tekijä Werner Holmberg
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maisemamaalaus
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Tussikynä, vesiväri ja paperi (maalauspohja)
Korkeus 49,50 cm
Leveys 71 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Kyröskoski on suomalaisen maisemamaalauksen edelläkävijän Werner Holmbergin tussi- ja vesivärilaveeraus paperille vuodelta 1857. Tämän kooltaan 49,5×71 cm työn tallensi Suomen valtio kokoelmiinsa vuonna 1890.

Kyröskoski-laveerauksessa tulevat ilmi Werner Holmbergin lahjat piirtäjänä ja vesivärien käyttäjänä, vaikka hän onkin paremmin tunnettu maalauksistaan. Hän oli juuri lopettanut taideopinnot Düsseldorfissa ja siirtymässä itsenäiseksi taiteilijaksi. Tässä laveerauksessa Kyröskoskea katsotaan sivulta päin, ja työ oli tarkoitettu harjoitelmaksi mahdollista myöhempää öljyvärimaalausta varten.

Hän oli maalannut ison Kyröskoskea esittävän maalauksen jo vuonna 1854 opiskeluvuosinaan Düsseldorfissa. Maalauksen hän oli tuolloin tehnyt P. A. Kruskopfin 1840-luvun puolivälissä tekemän laveerauksen pohjalta. Osittain myös Zachris Topeliuksen kirjoitus koskesta kuvateoksessa Finland framställdt i teckningar oli ollut hänen materiaalinaan. Luontoaiheet olivat tuolloin osa niin sanottua kansallista projektia, jolla haluttiin syventää suomalaisten isänmaanrakkautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: Werner Holmberg: Kyröskoski. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s. 21.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgalleria: Kokoelmat: Kyröskoski. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)