Kusunoki Masashige

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kusunoki Masahigen patsas Tokion Keisarillisen palatsin edustalla

Kusunoki Masashige jap. 楠木 正成 (12944. heinäkuuta 1336) oli japanilainen samurai, joka taisteli keisari Go-Daigon joukoissa tämän pyrkiessä kukistamaan Kamakura-shōgunaatin. Häntä pidetään samuraiden elämäntapaohjeistuksen bushidōn ideaaliesimerkkinä.

Taktikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muotokuva Kusunoki Masashige. Tehnyt Kanō Sanraku.

Kusunoki oli loistava taktikko ja strategi ja hänen avullaan Go-Daigo pystyi säilyttämään hallussaan Akasakan ja Chihayan linnoitukset ja palaamaan valtaan lyhyeksi ajaksi. Go-Daigolle uskollinen kenraali Ashikaga Takauji petti tämän ja johti armeijansa Kusunokia ja muita Go-Daigolle uskollisia joukkoja vastaan. Kusunoki ehdotti Keisarille vetäytymistä pyhälle Hieivuorelle. Vuorelta Kusunoki yhdessä vuoren munkkien avulla hyökkäsi alempana olevia Takaujin joukkoja vastaan, saartoi nämä ja tuhosi joukot.

Katastrofi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Go-Daigo ei ollut halukas lähtemään pääkaupungista ja vaati Kusunokia kohtaamaan Takaujin ylivoimaiset joukot pellolla. Kusunoki hyväksyi kuuliaisesti Keisarin käskyn, joka jäljempää katsottuna osoittautui typeryydeksi. Kusunoki jätti kuolinrunonsa nuorimmalle pojalleen Masatsuralle ja tietoisesti johdatti armeijansa lähes varmaan kuolemaan. Taistelu tapahtui nykyisen Koben kaupungin alueella. Taistelu oli taktisesti arvioituna katastrofi. Koko Kusunokin armeija joutui saarroksiin ja hänen joukkonsa kutistui 700 ratsumiehestä 73. Kusunoki itse teki itsemurha yhdessä 11 muun klaanin jäsenen ja 60 muun henkilön kanssa. Tarinan mukaan hänen veljensä viimeiset sanansa olivat Shichisei Hōkoku! (七生報國, "kunpa minulla olisi 7 elämää annettavanani maalleni!") ja Kusunoki itse oli samaa mieltä. Kusunoki teki Keisarille kaksi ehdotusta vaihtoehdoksi taistelulle Ensimmäisen mukaan Kusunoki ehdotti kokoontumista ja hyökkäystä kahdelta suunnalta. Toisen mukaan kenraali Taukauji houkuteltaisiin samalle puolelle ja näin tasapainottaa tilannetta. Keisari hylkäsi molemmat suunnitelmat.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kusunokin poika Masatsura toimi keisarin seuraajan, 12-vuotiaan Go-Murukamin uskollisena palvelijana samoin kuin isänsä.

Kusuonokin menestyksekkään Chihayan linnan puolustamisen uskotaan auttaneen Kamakura shogunaatin kaatumisessa. Koska hän pysytteli niin pitkään linnassaan, Ashikaga Takauji ryhtyi kapinaan ja tuli keisarin avuksi kukistaen näin Kamakura bakufun. Takauji kuitenkin huomasi nopeasti, että hän ei pitänyt keisarin käskyistä ja kapinoi uudestaan muodostaakseen oman Ashikaga bakufun. Hän kykeni muodostamaan oman shōgunaatin kukistettuaan Kusunoki Masashigen ja tämän komentajan Yoshisadan. Kusunoki Masashige yritti puuttua asioihin ja saada Ashikaga Takaujin takaisin keisarin puolelle, mutta keisari hylkäsi tämän suunnitelman.

Legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuskungfutselaisuuden muodostuttua valtionfilosofiaksi Tokugawa-shōgunaatin aikana, Kusunoki Masashigen, jota yhteen aikaan kutsuttiin petturiksi, maine puhdistettiin. Edo-kaudella tutkijat ja samurait muodostivat Kusunokin legenda rakentamalla hänestä isänmaallisen sankarin nimeltä Nankō tai Dai-Nankō. Kusunokista tuli toisen maailmansodan aikana japanilaisten kamikaze-lentäjien eräänlainen suojeluspyhimys, sillä he näkivät itsensä hänen henkisinä seuraajinaan uhratessaan elämänsä keisarille.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kusunoki Masashige