Kuortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Pertunmaan kylää. Kuortti on myös suomalainen sukunimi.
Valtatie 5 Kuortissa.

Kuortti on Pertunmaan kuntaan kuuluva kylä Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen rajaseudulla. Kylä sijaitsee valtatie 5:n varrella noin Mikkelin ja Lahden puolivälissä, 12 kilometriä Pertunmaan keskustasta.

Kuortissa toimii useita suuria yrityksiä, kuten Pelaser ja Plastep.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuortissa on ollut oma kyläkoulu jossa oli viimeisinä vuosina luokat 1–6. Koulu oli toiminut vuodesta 1899, nykyisellä paikallaan vuodesta 1954. Se oli ollut lakkautusuhan alla jo muutamia vuosia, ja sen toiminta loppuikin keväällä 2018[1]. Koulurakennuksessa toimii yhä kirjasto, joka on avoinna kerran viikossa. Kuortissa toimii päiväkoti Kuuttila.

Kuortissa on frisbeegolfrata, kaksi urheilukenttää sekä uimaranta. Talvisin kylästä löytyy myös jääkiekkokaukalo.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuortin kylässä toimii vuodesta 1984 aktiivinen kylätoimikunta, joka järjestää erilaisia tapahtumia, kuten Pässi-iltamat tanssilava Kisahallissa Kuortissa.

Kuortin ABC on myynniltään Suomen suurimpia, ja se on toiminut pilottikohteena monessa omistajansa S-ryhmän kehityshankkeessa. Vuonna 2009 sen liikevaihto oli noin 16 miljoonaa euroa. Huoltamon ja ravintolan lisäksi kiinteistössä toimii apteekki ja muita erikoisliikkeitä.[2] Useat pikavuoroyhteydet niin Helsingin kuin Kuopion suuntaan pysähtyvät ABC:llä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuortin kyläkoulu loppuu Pertunmaalla — Kuntaan tulee käyttöön yhden koulun malli Länsi-Savo. 19.6.2018. Viitattu 19.10.2018.
  2. ABC-ketjun lippulaiva ABC Kuortti 10 vuotta S-kanava. 23.4.2010. S-ryhmä. Arkistoitu 20.10.2018. Viitattu 19.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]