Kuolleen miehen kytkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jalalla käytettävä kuolleen miehen kytkin.

Kuolleen miehen kytkin on jonkin koneen turvatekninen ohjausjärjestely, jossa koneenkäyttäjän täytyy aktiivisesti ohjata konetta tai muutoin kone pysähtyy. Tyypilliset käyttökohteet ovat rauta- ja raitiotiekalusto.

Tyypillinen tekninen ratkaisu kuolleen miehen kytkimelle on jatkuvasti painettava painike tai poljin edellytyksenä koneen liikkumiselle. Kytkentä voi olla myös sellainen, että painike saa olla hetken vapaana tai se tulee vapauttaa tietyin väliajoin, ennen kuin kone pysähtyy, jolloin käyttäjä joutuu painamaan painiketta tai vastaavasti vapauttamaan sen hetkeksi määrätyin välein.

Nimitys "kuolleen miehen kytkin" on käännös englannista (dead man's switch). Teknisesti kyseessä on eräs versio erilaisista turvakytkinratkaisuista. Kytkimen dramaattinen nimitys tulee vaaratilanteesta, joka aiheutuu esimerkiksi siitä, että raitiovaunun- tai veturinkuljettaja kuolee kesken ajon. Kuolemista todennäköisempää on kuljettajan nukahtaminen. Suurempien vahinkojen estämiseksi näissä tilanteissa on turvallisempaa, että liikkuva kone pysähtyy.

Kytkin voidaan joissakin tapauksissa ohittaa esimerkiksi kiilaamalla se ala-asentoonsa. Tämä on kiellettyä.[1]

Kuolleen miehen kytkintä voidaan käyttää myös vahingolliseen käyttöön, kuten aktivoimaan pommi. Käyttäjä pitää kytkintä kiinni kädellään, ja pommi räjähtää jos hän jostain syystä löysää kytkimen.

Hätäkatkaisin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätäkatkaisin on vastaavanlainen turvalaite, sitä käytetään mm. konevoimalla liikkuvissa laitteissa, joista kuljettajan on mahdollista pudota pois kyydistä, kuten moottorikelkka ja moottorivene. Hätäkatkaisimessa (ns. tappokytkin) on naru, joka kiinnitetään kuljettajaan. Jos hän putoaa kyydistä, kytkin pysäyttää moottorin.[2][3]

  1. Kuolleen miehen kytkimen ohitus saattoi aiheuttaa haamuratikan onnettomuuden - "Nuorten kuljettajien vaarallinen tapa". Metro 5.4.2014. Viitattu 6.4.2014.
  2. Työsuojelu moottorikelkan ja mönkijän käytössä Ympäristöhallinnan ohjeita 4/2006 sivu 27; Pdf
  3. Merimiestaito: Tärkeä tappokytkin Venelehti 24.6.2012 viitattu 22.10.2015

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]