Kuolleen miehen kytkin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jalalla käytettävä kuolleen miehen kytkin

Kuolleen miehen kytkin on jonkin koneen turvatekninen ohjausjärjestely, jossa koneenkäyttäjän täytyy aktiivisesti ohjata konetta tai muutoin kone pysäytetään. Tyypilliset käyttökohteet ovat rauta- ja raitiotiekalusto.

Tyypillinen tekninen ratkaisu kuolleen miehen kytkimelle on jatkuvasti painettava painike tai poljin edellytyksenä koneen liikkumiselle. Kytkentä voi olla myös sellainen, että painike saa olla hetken vapaana tai se tulee vapauttaa tietyin väliajoin ennen kuin kone pysäytetään, jolloin käyttäjä joutuu painamaan painiketta tai vastaavasti vapauttamaan sen hetkeksi määrätyin välein.

Nimitys "kuolleen miehen kytkin" on käännös englannista (dead man's switch). Teknisesti kyseessä on eräs versio erilaisista turvakytkinratkaisuista. Kytkimen dramaattinen nimitys tulee vaaratilanteesta, joka aiheutuu esimerkiksi siitä, että raitiovaunun- tai veturinkuljettaja kuolee kesken ajon. Kuolemista todennäköisempää on kuljettajan nukahtaminen. Suurempien vahinkojen estämiseksi näissä tilanteissa on turvallisempaa pysäyttää liikkuva kone.

Kytkin voidaan joissakin tapauksissa ohittaa esimerkiksi kiilaamalla se ala-asentoonsa. Tämä on kiellettyä.[1]

Kuolleen miehen kytkintä voidaan käyttää myös vahingolliseen käyttöön, kuten aktivoimaan pommi. Käyttäjä pitää kytkintä kiinni kädellään ja pommi räjähtää, jos hän löysää kytkimen jostain syystä, kuten jos hänet surmataan.

Tappokytkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappokytkin on vastaavanlainen turvalaite, sitä käytetään mm. konevoimalla liikkuvissa laitteissa, joista kuljettajan on mahdollista pudota pois kyydistä, kuten moottorikelkka ja moottorivene. Tappokytkimessä on naru, joka kiinnitetään kuljettajaan. Jos hän putoaa kyydistä, naru irroittaa tappokytkimen ja moottori sammuu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolleen miehen kytkimen ohitus saattoi aiheuttaa haamuratikan onnettomuuden - "Nuorten kuljettajien vaarallinen tapa". Metro 5.4.2014. Viitattu 6.4.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]