Kuolemaantuomittu on karannut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolemaantuomittu on karannut
Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Bresson
Käsikirjoittaja Robert Bresson
Perustuu André Devignyn muistelmiin
Tuottaja Alain Poiré,
Jean Thuillier
Säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozart
Kuvaaja Léonce-Henri Burel
Leikkaaja Raymond Lamy
Pääosat François Leterrier
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ranska
Tuotantoyhtiö Gaumont,
Nouvelles Éditions de Films
Levittäjä Gaumont
Netflix
Kesto 99 min
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuolemaantuomittu on karannut (Un condamné à mort s’est échappé ou Le vent souffle où il veut) on Robert Bressonin ohjaama ranskalainen elokuva vuodelta 1956. Se on tositapahtumiin perustuva kuvaus Ranskan vastarintaliikkeeseen kuuluneen miehen vankilapaosta.

Tuotanto ja vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemaantuomittu on karannut perustuu vuonna 1943 Lyonin Fort Montlucin vankilasta karanneen Ranskan vastarintaliikkeeseen kuuluneen André Devignyn muistelmiin. Tarinan elokuvaksi sovittanut Bresson oli itsekin toisen maailmansodan aikana saksalaisten sotavankina.[1]

Bresson halusi kuvata elokuvan aidoilla tapahtumapaikoilla, joten ulkokuvaukset tehtiin Lyonissa. Devignyn vankiselli rakennettiin studioon.[2] Bresson käytti käsikirjoituksen ja kuvausten aikana Devignyä konsulttina, jotta hän sai elokuvasta mahdollisimman autenttisen. Lisäksi Bresson onnistui saamaan läheisestä museosta köyden ja koukut, joita Devigny käytti pakoonsa.[3]

Bresson suunnitteli alkujaan elokuvalle nimeä Aide-toi, joka tuli ranskalaisille tutusta sanonnasta "Aide-toi, et le ciel t'aidera" ("Auta itseäsi, niin taivas auttaa sinua"). Tuottajat eivät kuitenkaan pitäneet nimestä, ja heidän ehdotuksestaan elokuva sai nimensä Kuolemaantuomittu on karannut, joka todennäköisesti oli Bressonillekin mieluinen nimi.[4] Bresson lisäsi kuitenkin vielä nimeen alaotsikon Le vent souffle où il veut ("Tuuli puhaltaa missä tahtoo") Johanneksen evankeliumista.[5]

Kuolemaantuomittu on karannut oli Bressonin menestynein elokuva. Se oli sekä hänen tuottoisin että parhaan vastaanoton saanut teos. Hän voitti siitä parhaan ohjaajan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 1957.[6] Elokuva oli lisäksi ehdolla parhaan elokuvan BAFTA-palkintoon, ja National Board of Review valitsi sen vuonna 1957 vuoden parhaiden ulkomaalaisten elokuvien joukkoon.[7]

Vuonna 1979 kolmekymmentä suomalaista elokuva-arvostelijaa ja -asiantuntijaa äänesti kaikkien aikojen sadasta merkittävimmästä elokuvasta, ja Kuolemaantuomittu on karannut oli mukana heistä yhdentoista listalla[8].

 • Braad Thomsen, Christian: Leppymättömät: Elokuvataiteen kohtaloita ja kerrontamuotoja. Suomentanut Tamminen, Arvi. Helsinki: Like, 1990. ISBN 951-8929-29-7.
 • Belton, John: The Phenomenology of Film Sound. Beck, Jay & Grajeda, Tony (toim.): Lowering the Boom: Critical Studies in Film Sound. New York: University of Illinois Press, 2008. ISBN 978-0-252-03323-0. Google-kirjat (viitattu 31.3.2011). (englanniksi)
 • Cunneen, Joseph E.: Robert Bresson: A Spiritual Style in Film. New York: Continuum International Publishing Group, 2003. ISBN 0-8264-1471-0. Google-kirjat (viitattu 31.3.2011). (englanniksi)
 1. Cummings, Doug & Trondsen, Trond: A Man Escaped robert-bresson.com. 18.5.2004. Arkistoitu 26.5.2011. Viitattu 31.3.2011. (englanniksi)
 2. Cunneen, s. 61.
 3. Belton, s. 24.
 4. Braad Thomsen, s. 171.
 5. Cunneen, s. 62.
 6. Travers, James: Un condamné à mort s’est échappé (1956) filmsdefrance.com. Viitattu 31.3.2011. (englanniksi)
 7. A Man Escaped: Awards Allmovie. Rovi Corporation. Viitattu 31.3.2011. (englanniksi)
 8. Astala, Erkki: Ne sata tärkeintä, Projektio 2/1980 s. 7.