Kummitussimput

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kummitussimput
Hoplichthys ogilbyi
Hoplichthys ogilbyi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Kummitussimput Hoplichthyidae
Kaup, 1873
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kummitussimput Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kummitussimput Commonsissa

Kummitussimput (Hoplichthyidae) on simppukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummitussimppujen heimoon kuuluu 1 suku ja noin 10 lajia, muun muassa piikkikummitussimppu (Hoplichthys acanthopleurus). Heimon kalat ovat ruumiirakenteeltaan pitkulaisia ja litteitä kaloja. Suurin heimon lajeista H. haswelli voi kasvaa 43 cm pitkäksi. Tyypillisiä piirteitä heimon kaloille ovat kookas ja litteä pää, 2 selkäevää, joista taaempi on hyvin pitkä, hyvin pitkä peräevä ja suomuton ruumis. Kylkiviivalla on piikkejä. Väriltään kummitussimppulajit ovat tyypillisesti kelaisia, vaaleanpunaisia tai ruskeita ja ruumiissa voi olla epäsäännöllisiä laikkuja.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummitussimppulajeja tavataan indopasifiselta merialueelta. Ne elävät lähellä pohjaa niin matalissa kuin syvissäkin vesissä, tyypillisesti noin 10–1 500 metrin syvyydessä. Nuoret kalat liikkuvat aikuisia matalammalla. Kummitussimppujen ravintoa ovat kalat ja äyrisiäset. Kummitussimppujen liha on syötävää, mutta ne eivät ole kaupallisesti merkittäviä kalastuksen kohteita.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 330. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.04.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Hoplichthyidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 29.4.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Hoplichthyidae (PDF) FAO. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.