Kumivene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain armeijan käytössä oleva suurehko kumivene.
Pieni huvikäyttöön tarkoitettu kumivene.

Kumivene on kevytrakenteinen vene, joka koostuu tyypillisesti osittain tai kokonaan ilmalla täytettävistä rakenteista. Kokoontaitettavissa kumiveneissä voi olla täytettävä kuminen tai vastaavasta materiaalista tehty pohja, mutta yleensä vaativampaan käyttöön suunnitelluissa malleissa se on tehty kantavammasta ja kestävämmästä materiaalista, kuten puusta tai metallista. Kumiveneen kantavissa rakenteissa on yleensä useita erillisiä lohkoja, joissa kaikissa on venttiili, josta ne voi tyhjentää ja täyttää. Kumiveneissä voi myös käyttää perämoottoria, jos niiden rakenne on suunniteltu kantamaan sellaisen.

Isommat kumiveneet ovat niin sanottuja jäykkärunkoisia kumiveneitä (engl. rigid inflatable boat, RIB), joiden pohja on tehty jäykästä materiaalista, esimerkiksi lujitemuovista, polyeteenistä tai alumiinista. Jäykkä pohja voidaan rakentaa haluttuun v-muotoon merikelpoisuuden parantamiseksi. RIB-veneeseen voidaan asentaa huomattavan tehokas moottori tai useita moottoreita.

Kokoontaitettavat kumiveneet ovat tyypillisesti kahdesta viiteen metriä pitkiä. Niiden voimanlähteenä voi olla esimerkiksi 5–50-hevosvoimainen perämoottori. Nopeuden, siirrettävyyden ja vähäisen painon takia niitä voidaan käyttää esimerkiksi:

  • Pelastusveneinä
  • Apuveneenä isommilla laivoilla, esimerkiksi siirryettäessä satamaan
  • Sotilaskäytössä, esimerkiksi siirrettäessä sotilaita alukselta rannikolle
  • Urheilukäytössä
  • Huvikäytössä

Kovapohjaisten kumiveneiden pituus vaihtelee kolmesta aina yli kymmeneen metriin. Pienet veneet ovat tyypillisiä apu- ja yhteysveneitä. Isot RIB-veneet ovat yleisiä viranomaiskäytössä, kuten Rajavartiolaitoksella. Ne ovat viime aikoina yleistyneet myös vaativassa vapaa-ajan käytössä.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.