Kulmapuolustaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs kulmapuolustajan tärkeimmistä taidoista on kyky lähteä ketterästi liikkeelle ja juosta lyhyen matkaa takaperin nopeiden laitahyökkääjien tuntumassa. Kuvassa oikealla Oakland Raidersin kulmapuolustaja Nnamdi Asomugha.

Kulmapuolustaja (engl. Cornerback, lyh. CB) on puolustuksen pelipaikka amerikkalaisessa jalkapallossa. Kulmapuolustajat muodostavat puolustuksen takakentän yhdessä takapuolustajien (engl. Safety) kanssa.

Kulmapuolustajat ovat puolustuksen nopeimpia pelaajia, joiden pääasiallisena tehtävänä on puolustaa laitahyökkääjiä vastaan. Puolustuksen suunnitelmasta riippuen tämä saattaa tarkoittaa mies-miestä vastaan puolustamista, jolloin kulmapuolustajalla on "oma mies" hyökkäyksen puolella, jota seurata tai aluepuolustusta, jolloin hänellä on jokin alue kentällä, jota hän puolustaa. Vaikka kulmapuolustajat ovatkin pääasiallisesti heittopuolustuksen erikoismiehiä, on heillä myös oma roolinsa juoksun puolustamisessa, varsinkin lähelle sivurajaa suuntautuvissa juoksupeleissä eli kiertopeleissä (engl. Sweep).

Kulmapuolustaja vs. laitahyökkääjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Diego Chargersin sinipaitainen takapuolustaja Clinton Hart syyllistyy syötön vastaanoton häirintään ottaessaan kontaktia sisempään laitahyökkääjään, Tony Gonzalesiin, ennen kuin heitetty pallo on kiinniotettavissa.

Amerikkalainen jalkapallo on peli, jossa käydään lukuisia sisäisiä kaksinkamppailuja hyökkääjien ja puolustajien välillä. Yksi niistä on laitahyökkääjien ja kulmapuolustajien taistelu. Monesti joukkueen nopeimpien pelaajien väliset kamppailut saattavat joskus näyttää melko fyysisiltä, vaikkakin niitä säätelevät tiukat säännöt. Periaatteessa kummallakin pelaajalla on yhtäläinen oikeus tavoitella ilmassa olevaa palloa, joten kumpikaan ei saa kontaktia ottamalla estää tai häiritä toista ottamasta palloa kiinni. NFL:ssä laitahyökkääjän ja kulmapuolustajan välinen kontakti on rajoitettu alueelle, joka ulottuu viiden jaardin päähän aloituslinjasta, kun yliopistoissa ja IFAF maissa kontaktia saa olla niin kauan kuin pallo ei ole ilmassa. Ilmassa olevan pallon kiinniottotilanteessa tapahtuneet rikkeet tulkitaan yleensä syötön vastaanoton häirinnäksi, ja vaikka tilanne useimmiten tulkitaan puolustajan rikkeeksi, voidaan vastaanoton häirinnästä rangaista myös hyökkääjää. Tällöin laitahyökkääjä esimerkiksi työntää käsillään myös palloa tavoittelevaa kulmapuolustajaa päästäkseen itse parempaan kiinniottoasemaan.

Fyysiset edellytykset ja taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulmapuolustajat ovat joukkueidensa nopeimpia ja ketterimpiä pelaajia. Heidän tulee pysyä yhtä lailla nopeiden laitahyökkääjien vauhdissa välillä sivuttain tai jopa takaperin juosten. Reaktiokyky hyökkäyksen tekemisiin ja ymmärrys omasta puolustussysteemistä on niin ikään edellytys kulmapuolustajalle. Eräs kulmapuolustajien avaimista on pelinrakentajan liike ja katse, jotka antavat vihjeen hyökkäyspelistä: onko kyseessä heitto- vai juoksupeli. Taklaajina heidän tulee olla äärimmäisen varmoja, sillä he useimmiten kohtaavat hyökkääjään avokentällä, jossa hyökkääjällä on enemmän tilaa väistää puolustajia. Kulmapuolustaja saattaa joskus olla myös viimeinen puolustaja ennen maaliviivaa, jolloin epäonnistunut taklaus merkitsee vastustajan maalia.