Kulli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kansanomaista nimitystä siittimelle. Sanan muita merkityksiä erillisellä täsmennyssivulla.

Kulli, mulkku ja kyrpä ovat alatyylissä käytettyjä nimityksiä siittimelle. Aikaisemmin kulli ja mulkku ovat olleet tämän lisäksi erilaisia ulos työntyvän ruumiinpullistuman aiheuttavia sairauksia[1]. Tyrää on kutsuttu suolikulliksi ja mulkkutaudiksi[1]. Toisaalta jo Gustaf Renvallin Lexicon Linguae Finnicae (1826) tuntee kullin siittimen nimityksenä ja lisäksi antaa sanalle ’kullinen’ selityksen ad scrotum pertinens ’kivespussiin liittyvä’. Koska tätä on hankala katsoa johdetuksi sairauksista, viittaisi tämä sukuelin-merkityksen ensisijaisuuteen. Mulkku on ilmeisesti sukua muljahtaa-sanalle.[1]

Kyrpä taas on tarkoittanut töröttäviä puita, kuten yksinäistä korkeaa honkaa, töröttävää oksaa ja pahkaa, joskin sanalla on ollut vertauskuvallinen sivumerkitys siittimen kiertoilmauksena. Sittemmin tästä sivumerkityksestä on tullut sanan päämerkitys, ja kyrpä on nykyisin varsin suorasukainen siittimen nimitys.

Nykypuhekielessä sanaa ’mulkku’ tai ’kyrpä’lähde? voidaan käyttää myös vastenmielisestä tai huonokäytöksisestä ihmisestä herjauksena. Asiatyyliin mikään ilmauksista ei enää sovi edes alkuperäismerkityksessään merkityksenmuutoksen ja voimakkaan leimaantumisen vuoksi.

Havupuussa, erityisesti männyssä olevasta tukevasta oksasta, joka haarautuu ylöspäin ikään kuin toisena pienempänä latvana, käytetään nimitystä ”kullioksa”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaisa Häkkinen: Vanhat suomalaiset taudinnimet Duodecimlehti.fi. 2005. Duodecim. Viitattu 15.10.2009.


Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.