Kukkakorallit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kukkakorallit[1]
Vihreä merivuokko Anthopleura xanthogrammica
Vihreä merivuokko Anthopleura xanthogrammica
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Polttiaiseläimet Cnidaria
Luokka: KorallieläimetAnthozoa
Alaluokka: Kukkakorallit[2]
Zoantharia
de Blainville, 1830
Lahkot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kukkakorallit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kukkakorallit Commonsissa

Kukkakorallit (Zoantharia syn. Hexacorallia) on korallieläinten suurin alaluokka. Siihen kuuluvat merivuokot ja kivikorallit sukulaisineen, sekä joukko jo sukupuuttoon kuolleita lahkoja. Kaksi lahkoa, Antipatharia ja Ceriantharia, luokitellaan joko kukkakoralleihin [3] tai omaksi alaluokakseen Ceriantipatharia[4] Merivuokkojen yksi heimo, Ptychodactidae, muodostaa joko oman lahkonsa [4], tai kuuluu muiden merivuokkojen kanssa lahkoon Actinaria.[5]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korallin polyypin rakenne
Kivikorallin suuaukko vahvasti suurennettuna - yhdennäköisyys merivuokon kanssa on ilmeinen

Kukkakorallit ovat joko yksin tai runkokuntina kasvavia keskeissymmetrisiä polyyppejä. Polyypin keskellä on suuaukko, joka johtaa ruoansulatusonteloihin. Suuta ympäröi kuusi tai kuudella jaollinen määrä pyyntilonkeroita, ja ruoansulatusontelo on jakautunut väliseinillä kuuteen osaan. Ne haalivat ruokaa pyyntilonkeroillaan, vievät sen suuaukkoon, josta se painuu ruoansulatusonteloon. Sulamattomat saaliin osat poistuvat saman aukon kautta. Kaikkien kukkakorallien rakenne on perusosiltaan samanlainen, mutta koko vaihtelee kivikorallien muutaman millin polyypeista merivuokkoihin, joiden halkaisija voi olla kymmeniä senttejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.: ”liite 3”, Biologian sanakirja, s. 805. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006. ISBN 951-1-17618-8.
  2. Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.: ”liite 3”, Biologian sanakirja, s. 805. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006. ISBN 951-1-17618-8.
  3. Palaeos
  4. a b ITIS Integrated Taxonomic Information System. Viitattu 4.5.2007. (englanniksi)
  5. V.A. Coppola ja D.G. Fautin: All three species of Ptychodactiaria belong to order Actiniaria (Cnidaria: Anthozoa) 2000. Journal of the Marine Biological Association of the UK. Viitattu 4.5.2007. (englanniksi)