Kukkakorallit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kukkakorallit
Vihreä merivuokko Anthopleura xanthogrammica
Vihreä merivuokko Anthopleura xanthogrammica
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Polttiaiseläimet Cnidaria
Luokka: Korallieläimet Anthozoa
Alaluokka: Kukkakorallit
Hexacorallia
Haeckel, 1896[1]
Synonyymit
Lahkot
Katso myös

  Kukkakorallit Wikispeciesissä
  Kukkakorallit Commonsissa

Kukkakorallit[3] (Hexacorallia, syn. Zoantharia) on korallieläinten suurin alaluokka. Siihen kuuluvat muun muassa merivuokot, kivikorallit ja mustakorallit. Toisinaan siihen luetaan myös varsinaiset ruukkumerivuokot[4] (Ceriantharia)[5], jotka muutoin luokitellaan omaksi alaluokakseen[6]. Ptychodactinidae-heimo luokitellaan joko merivuokkojen lahkoon[7][8], tai omaan lahkoonsa kukkakoralleissa[5].

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korallin polyypin rakenne
Kivikorallin suuaukko vahvasti suurennettuna - yhdennäköisyys merivuokon kanssa on ilmeinen

Kukkakorallit ovat joko yksin tai runkokuntina kasvavia keskeissymmetrisiä polyyppejä. Polyypin keskellä on suuaukko, joka johtaa ruoansulatusonteloihin. Suuta ympäröi kuusi tai kuudella jaollinen määrä pyyntilonkeroita, ja ruoansulatusontelo on jakautunut väliseinillä kuuteen osaan. Ne haalivat ruokaa pyyntilonkeroillaan, vievät sen suuaukkoon, josta se painuu ruoansulatusonteloon. Sulamattomat saaliin osat poistuvat saman aukon kautta. Kaikkien kukkakorallien rakenne on perusosiltaan samanlainen, mutta koko vaihtelee kivikorallien muutaman millin polyypeista merivuokkoihin, joiden halkaisija voi olla kymmeniä senttejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Register of Marine Species (WoRMS): Hexacorallia (luettu 28.5.2018) (englanniksi)
  2. World Register of Marine Species (WoRMS): Zoantharia (luettu 28.5.2018) (englanniksi)
  3. Tirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.: ”liite 3”, Biologian sanakirja, s. 805. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006. ISBN 951-1-17618-8.
  4. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): ”Eläinkunnan luokittelu”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2117. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  5. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Hexacorallia (TSN 52430) itis.gov. Viitattu 28.5.2018. (englanniksi)
  6. World Register of Marine Species (WoRMS): Ceriantharia (luettu 29.5.2018) (englanniksi)
  7. World Register of Marine Species (WoRMS): Ptychodactinidae (luettu 28.5.2018) (englanniksi)
  8. V.A. Coppola ja D.G. Fautin: All three species of Ptychodactiaria belong to order Actiniaria (Cnidaria: Anthozoa) 2000. Journal of the Marine Biological Association of the UK. Viitattu 4.5.2007. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.